Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Den tabubelagte dampen

Den tabubelagte dampen

maxresdefault

SSB sine tall sier at 500 000 nordmenn har prøvd e-sigaretter, mens kun 50 000 er daglige brukere. Så hvor blir det av alle sammen?

En ting som er litt trist er at det er et ganske tabubelagt fenomen. I tillegg så råder det mye forvirring om hva som er lovlig og ulovlig. Tidvis dukker det samtidig opp fullstendig missledende nyheter i media som skremmer bort de som prøver å gjøre en seriøs livsstilsforandring. Om man så klarer å finne ut at det er totalt missvisende på egenhånd, så er det alltid de som hardnakket velger å tro på dette, og hakker løs på folks initiativ til å gå over til damping..

Tabu og missvisende informasjon
«Hurra, jeg har vært røykfri i en uke takket være dampen» skriver Karl Karlsen på Facebook. Som kommentarer får han: «Men da røyker du jo fremdeles :P » og «Sjekke denne linken, damping er 1000 ganger mer farlig enn vanlige sigaretter» og «Men det ser jo superteit ut!».

Karl Karlsen blir så flau og usikker at han sletter posten på facebook og begynner å tvile.. 3 dager etter så fyrer han opp en sigarett igjen på fest. Kameratene legger selvfølgelig merke til dette og slenger ut kommentarer som: » hehe, var det jeg sa».. og «Kanskje du bør gjøre bedre research neste gang..». E-siggen som Karl Karlsen har på innerlomma blir dyttet godt ned i lomma så den ikke skal vises. Når han kommer hjem så putter han den i roteskuffen og rister på hodet.

Karl Karlsen har så blitt til en del av statistikken.

At kun 1/10 av de som har testet e-sigaretter fortsetter er et ganske uhyggelig mørketall, og bevitner om altfor mye missledende informasjon der ute.

95% mindre skadelig enn tradisjonell tobakk
Absolutt all seriøs forskning på e-sigaretter kontra vanlig tobakk viser at det er minst 95% mindre skadelig enn vanlig tobakk. Med disse tallene så er det hevet over enhver tvil at det vil redde millioner av liv. Så hvorfor er det så tabubelagt?

Bare i brukergruppa til Norsk Dampselskap så ser jeg stadig vekk at folk er negative til andres «fremming av dampen». Det kan være reaksjoner på andres dampskyer, handchecks og bilder hvor de stolt viser frem siste vapemail. Jeg kan forstå at dette er sjenerende for noen, men samtidig så bidrar slike holdninger til å gjøre det tabubelagt. Det er likevel enormt stor forskjell på å vise normal dampevett og hysje ting ned.

Slike diskusjoner fører alltid til at det er noen som forlater gruppa.

Dampesaken er et felles mål, men det er det ikke alle som ser. Ting som også bidrar i negativ favør er at folk bare tar seg til rette. Damper innendørs på restauranter, sykehus, flyplasser og hvor det ellers er røyking forbudt  uten engang å tenke på og spørre. Selv om det ikke henger et «damping forbudt» skilt overalt, så betyr det ikke at det er tillatt. Det er tryggest å gå utifra at E-sigaretter foreløpig går under røykeloven, uten at e-sigaretter er direkte nevnt. Det er private grunneiere som bestemmer om det skal være tillatt eller ikke på deres utested.. og dette er noe som vi må akseptere om vi så er enige eller ikke. Det er enda ikke påvist at e-sigaretter har noen passive bivirkninger, men selve dampen.. altså den røyklignende skyen vekker harme hos mange, og de aller fleste klarer ikke å skille disse to fra hverandre på utseendet alene.

Ti skritt frem, ni tilbake
Slik som utviklingen er nå så får vi stadig nye brukere, og det er veldig positivt. Men samtidig så mister vi hele 90% av de som prøver seg. Så hvem er det egentlig som må skjerpe seg? Det er trist å hele tiden bli motarbeidet med uansvarlig pressedekning når det er så utrolig godt dokumentert at det er mindre helsesadelig. Det er også enormt stor sjanse for at nybegynnere ikke får høy nok tilfredsstillelse fra startsettene sine og sitter på feil informasjon om hvordan å bruke det i seg selv. Vår store utfordring er å snappe opp nybegynnerne mens de enda er ved friskt mot slik at vi kan veilede og hjelpe dem i gang helt fra starten av.

Hvis man dømmer kun utifra giftstoffene alene, så burde folk få pokaler og diplomer for å ha gjort overgangen fra røyk til damp.

Nei.. det er på tide å komme oss ut av hus og hytte og stolt vise frem dampen vår. Uansett hva media skriver og vennene dine sier, så har du gjort et klart og tydelig bra valg ved å henge deg på dampen og stumpe røyken.

Godt jobba! Du kan nå nyte friskere lunger, bedre tannkjøtt, bedre utholdenhet, bedre smak og luktesans og fetere lommebok.

Om du så er helt fersk og bare såvidt har begynt, eller dampet litt i smug i flere år, så meld deg inn i Norsk Dampselskap sin brukergruppe å Facebook. Lik Skypumpen.no på Facebook.. så kan jeg garantere deg at overgangen blir enklere, og det er større sjanse for at du vil lykkes med røykeslutten.

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper