Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Sjefspumpens Blogg - Omtalenes makt og troverdighet

Sjefspumpens blogg – Omtalenes makt og troverdighet

Dices

Troverdigheten til anmeldere har alltid vært et tema. I absolutt alle bransjer så dukker det opp diskusjoner og innvendinger til både små og store anmeldere.

Det dukker stadig vekk opp diskusjoner om hvor troverdige omtaler er, og om spesifikke anmeldere. Som profesjonell anmelder så er det ikke veldig rart at jeg faktisk reagerer litt når disse diskusjonene dukker opp.

Og det er faktisk helt naturlig. Det er faktisk like naturlig som at folk har forskjellige meninger om én og samme tank eller om en BigMac for den saks skyld. Noen vil absolutte putte mer lit til anmeldere som stort sett er negative og kritiske, uten å egentlig tenke på at vedkommende trolig er en utrolig vanskelig person å ha med å gjøre i alle andre aspekter av livet også.

Jeg har jobbet som anmelder i veldig mange år. Fra tidligere av så har jeg vært profesjonell tv-anmelder for bla. Nettavisen. Jeg ga f.eks Senkveld terningkast 2, og Skal vi danse et personlig terningkast på 1 fordi jeg ikke så underholdningsverdien, og et terningkast 5 pga den proffe produksjonen. Jeg elsket Kjetil og Kjartan Show og ga dem en toppkarrakter med terningkast 6. Jeg er faktisk sitert på DVD’en deres. Men samtidig så var det folk som var ekstremt uenige med meg, og det er helt naturlig.

En omtale er aldri ren fakta
Jeg har hatt veldig mye inne for testing, men det er også utrolig stor forskjell på ting, og noen produkter krever litt annerledes type bruk for at det skal komme til sin rett. Personlig så er jeg av den oppfatningen om at folk er forskjellige og har ulike preferanser. Putter man 10 dampere i et rom og ber dem teste ut nøyaktige samme setup av mod / tank og juice.. og deretter rangere dem fra god til dårlig, så vil du få veldige mange ulike meninger.

Min utfordring som anmelder er å prøve å koble riktig utstyr til riktig person. Dette er også noe som jeg prøver å presisere i omtalene mine, altså Hvem dette kan passe godt til. Samtidig så er man helt nødt til å veie inn pris på produkter, brukervennlighet, brukernivå og design. (Som også er helt personlig, og vanskelig å få til å virke appellerende til alle.)

Selv om JEG ikke er så veldig glad i temperaturkontroll så er det andre som elsker det. Det blir da for eksempel helt feil å gi Yihi SX Mini M Class bunnkarrakter fordi at jeg synes den er for komplisert / avansert. Modden er av absolutt toppkarrakter når det kommer til funksjoner og stabilitet så at min personlige mening om at den blir for komplisert blir helt irrellevant.

Å få noe gratis, er ikke de samme som lønnsomt
Hvem synes vel ikke det er gøy å få noe nytt..Men her er den store forskjellen. Får du noe nytt som privatperson så er du heldig. Er du en profesjonell anmelder hvor tiden er dyrebar, og man ikke får noe vederlag sammen med produktprøve. Så kaster man regelrett bort utallige timer på å teste et produkt og så skrive, filme og redigere en videoomtale. Et produkt til kanskje 4-500 kr.. selv rundt 1000,- er en ekstremt lav timespris for hvilke som helst konsulentpriser om det tar 4-5 timer å få ut en omtale. Det er også viktig å merke seg hva som brukes som sammenligningsgrunnlag.

Personlig så går jeg i et dundrende minus med Skypumpen. Det er på ingen måte gratis, og foreløpig så har det ikke vært ett eneste produkt som har blitt levert med et annonsevederlag.

Så påstanden om at anmeldere sikter på postive omtaler for å fortsette å få ting gratis er fullstendig latterlig. I hvertfall fra mitt synspunkt. Klart det finnes tilfeller av «cowboys» og folk som driver shady business. Jeg ser f.eks et enormt hull i markedet etter gode skriftlige omtaler. De aller fleste omtalene jeg LESER ser mest ut som rene salgsannonser uten å nevne hverken negative ting eller som prøver på å definere hvem produktet egner seg på.

Og så har man diskusjonsforaene hvor folk opptrer som eksperter uansett. Folk som utelukkende bruker egne erfaringer og poster som rene fakta. «Det lekker«.. » Det surkler» . «Det smaker brent» er ting jeg hører absolutt hele tiden.. ofte om produkter som jeg har hatt selv i månedsvis og aldri noensinne opplevd problemer med.

Absolutt alle produkter har et minus
.. men samtidig så er det ingen produkter som er lansert på markedet i den tro at det vil bli en salgsflopp. Det finnes tilfeller hvor det er investert millioner av kroner i et produkt og for at selskapet ikke skal gå konkurs så tvinges produktene ut i hyllene likevel. Men dette går aldri upåaktet hen for publikum. Folk vil reagere og samtidig så dukker det opp vegringer mot å nærme seg selskapet på nytt.

Det er her profesjonelle anmeldere kommer inn i bildet. For selv om kanskje ett produkt var en ren flopp så betyr det ikke at alle nye produkter er i samme sjangeren. Det er da anmelderne sin oppgave å teste et produkt som folk ellers aldri ville ha kjøpt fordi at forgjengeren eller tidligere produkter har vært helt på bærtur.

SMOK er f.eks et selskap som har et ufortjent dårlig rykte. Ja.. det var problemer med Xpro m65 og m80 i den første batchen. Det måtte mange software-oppdateringer til for at det skulle bli et brukelig produkt, men det løste seg faktisk. Da jeg mottok min m80 så opplevde jeg ingen av disse problemene som folk hadde nevnt. Rett og slett fordi at min var allerede oppgradert til seneste firmware. Men nå i etterkant og det har kommet langt bedre produkter på markedet så ser jeg jo at rent teknisk sett så er ikke m80 en av de beste. Men for noen så er det fremdeles et helt utmerket produkt som dekker alle deres behov.

SMOK TFV4 er et eksempel på et ekstremt utmerket produkt sett fra et visst synspunkt, men å plassere den i hendene på en nybegynner er oppskrift til ren katastrofe.

Det jeg faktisk vil oppfordre folk til er å bli mer kritiske til meninger i diskusjonsfora og grupper på facebook. Folk har ulike meninger og preferanser. Sjansen for at dere har felles preferanser når det kommer til «alt» er ganske liten. Det er også mange som elsker å sitere f.eks PBusardo uten å ha i nærheten av samme sammenligningsgrunnlag i samlingen sin eller å ha prøvd produktet selv. Altså ren papegøye-effekt. Oppfordringen blir da å prøve å samle inn noen sammenligningsdata, altså hva har dere egentlig til felles som dere setter pris på, og hvilke faktorer er det du foretrekker fremfor andre.

TL;DR Jeg tviholder derfor på min egen filosofi med utgangspunkt i at folk har forskjellige preferanser, og om jeg klarer å koble riktig person til riktig produkt, så føler jeg at jeg har lykkes noe.

Klart det er rom for forbedring, og det er noe jeg jobber iherdig med. Jeg er på ingen måte noen ekspert og Skypumpen.no er ikke ment som noen fasit eller et leksika. Jeg vil alltid presentere produkter fra mitt personlige ståsted og samtidig nevne ting som jeg opplever som feil eller mangler.

Når det kommer til videoomtaler så kommer disse stort sett for produkter jeg er positiv til. Siden jeg ikke får betalt for jobben jeg gjør, så er jeg ei heller veldig interressert i å bruke timesvis på å filme og redigere en omtale om jeg egentlig ikke er veldig entusiastisk for produktet. Jeg velger selv i hvilken grad jeg vil gjøre en omtale, og dette er noe som alle leverandører får beskjed om. Når det er ingen som betaler meg for å hverken skrive eller bruke tid på omtaler, så er dette noe man må regne med. Hadde jeg vært permanent ansatt av et større konsern så hadde jeg kanskje hatt en litt annerledes tilnærming. Men tror vi samtidig kan si at det ville hatt en større innvirkning på likegyldigheten.

Jeg vil samtidig oppfordre folk til å kommentere alle saker jeg publiserer for å være med på å veie opp positive og negative faktorer. Et kjent problem sånn ellers er at med inntoget av sosiale medier så har folk fått som vane å bare «skippe gjennom» omtaler om det så er skriftlig eller muntlig, og derfor samtidig kun får med seg noen få festepunkter i en større sammenheng og selektivt velge hva man så skal huske i etterkant.

Dette ble veldig mye tekst, men jeg håper at det er noen få personer der ute som faktisk har lest og tatt til seg noe jeg har skrevet. TL;DR begynner å bli et problem med internett. Både lese og skrivekunst vitrer mer og mer, og det er noe jeg ser på som veldig synd.

*TL;DR – Too Long ; Didn’t Read.

 • Jan Arild Gjemble

  Veldig bra innlegg og helt på sin plass å sette søkelyset på dette. Det er vesentlig at man beholder egen stil og egen integritet og er tro mot seg selv og sitt! Flott innlegg!

  • Takk for det :) Er også utrolig viktig med et mangfold av anmeldere. Folk velger gjerne anmeldere som har en omtrentlig lik stil som dem, noe de gjør helt rett i!

 • rctcpip

  Når det gjelder M80 så var ikke problemet at de ikke fikk til temperaturkontroll, problemet var at de ikke en gang prøvde. Det var rent lureri hvor effekten ble redusert i dampetrekket etter en forhåndsdefinert kurve og ikke basert på måling av resistans(temperatur) i coilen.

  Et annet problem med SMOK er hvor ofte de kommer med nye versjoner. Er ikke langt unna å si at innen moden havner i postkassa så er en ny versjon sluppet og den man sitter med er foreldet før pakka åpnes..

  SMOK har en del å gå på for å si det mildt.

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper