Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Sjefspumpens Blogg - Dampesaken 2015 - Skypumpen

Sjefspumpens Blogg – Dampesaken 2015

vape

2015 har vært et utrolig spennende år for dampen. Her er min lille oppsummering av året som har gått.

Inntoget av Sub-ohm
Det første store fremskrittet kom i Januar-måned hvor de aller første tankene med sub-ohm fordamperhoder kom på markedet. Aspire Atlantis var vel først ut med Kangerteh Sub Tank tett i helene. Joyetech var raske med å følge opp og pushet ut Delta 2. Plutselig kom det et helt nytt aspekt som tidligere kun var forbeholdt RDA og RTA byggere. Sub-ohm tankene ble så populære at første kvartal tilsvarte en omsetning lik hele 2014.

Temperaturkontroll
2. kvartal startet minst like spennende med inntoget av temperaturkontroll. Forventningene var høye og massene gledet seg til å aldri oppleve en dryhit igjen. Jeg var selv meget entusiastisk og så på det som et kjempehopp rent teknologisk. Skuffelsen ble derfor enorm, og teknologien i seg selv opplevdes som en massiv brems. Å satse på nikkel var en kjempedårlig idé, og det skapte svært mye frustrasjon og feilbruk som vi fremdeles ser ettervirkningene av. Produsentene prøvde derfor en annen vri og satset på Titanium i stedet. Titanium er ikke like farlig som nikkel, men det var egentlig ingen stor forbedring. Det var ikke før i 3.kvartal at Stainless Steel ble introdusert og vi begynte å se en temperaturkontroll som var trygg både i power/watt-modus og med temperaturkontroll.

Jeg tror og håper at både nikkel og titanium blir faset ut som standardwire i TC-løsninger. Stainless Steel er en klar forbedring, men jeg tror nok at vi vil se enda bedre løsninger i det kommende året.

EU-Direktivet
MEN… 2016 har en gigantisk sort sky hengende over seg. Regjeringen kunngjorde at e-sigaretter med nikotin skulle bli lovlig for salg i starten av 4. kvartal. Men det viste seg å være en tidenes bløff. Det som egentlig ble kunngjort var EU-direktivet artikkel 20 som setter enorme begrensninger på hva slags utstyr som blir tillatt for salg og hvordan de finner veiene til «hyllene». Jeg er helt sikker på at produsentene vil prøve å tilpasse seg, men valgmulighetene blir kraftig innskrenket og de norske forhandlerne vil slite med å holde forretningen oppe. Totalforbud av beskrivende bilder eller tekst og en 6 mnd. behandlingstid med legemiddelverket som høyeste organ er trolig det mest absurde punktet i lovforslaget.

EU og Regjeringen vil altså putte damputstyret vårt i en hjelpemiddelkategori uansett om det inneholder nikotin eller ikke, og definere damputstyr som et tobakksprodukt. Skypumpen vil også trues med nedleggelse sammen med en rekke andre anmeldere siden «sponsing» blir forbudt. Nøyaktig hva som inngår i termen «sponsing» er likevel noe vag. Om et produkt alene inngår som «sponsing» så blir det kroken på døra for alle anmeldere som dedikerer hverdagen til nettopp det å kvalitetssikre produkter. Det er likevel spesifisert at private aktører blir et unntak, og jeg definerer så absolutt Skypumpen som et privat initiativ. De få inntektene som kommer inn går rett til relativt beskjedne vedlikeholdsutgifter.

Legemiddelverket, tobakksindustrien og anti-tobakkforkjemperne ser ut til å ha fått én felles fiende og det spres svertekampanjer som ild i tørt gress i sosiale medier og i «den frie presse». Men sakene er svært lite nyanserte og legger fokuset på helt feil plasser. ALLE artiklene kunne egentlig hatt overskriften «Mindre skadelig enn.. » , men de har valgt å gå for «Farlige stoffer» i stedet. Popcorn-lunger var seneste tilslag, men det avisene «glemte» å nevne var at innholdet av de samme stoffene også finnes i vanlig tobakk i svært høyere konsentrasjoner. Jeg gjenstår fremdeles å høre om noen venner eller familiemedlemmer som har blitt rammet av popcorn-lunger som røykere, så at det skulle skje med dampere er svært lite sannsynlig.

Diacetyl var likevel et ord som dukket opp oftere og oftere i overgangen mellom 3. og 4. kvartal. Det ble gjort en stor oppvask innad i bransjen og diacetyl ble fjernet som et smaksforsterkningsstoff og ble erstattet med andre løsninger. Selv verstingene hadde mindre diacetyl i seg enn tradisjonelle tobakksprodukter, men når noe først har blitt stemplet som farlig så er det lite lønnsomt eller hensiktsmessig å fortsette med det.

Utfordringen er enorm, og vi kjemper mot krefter med langt dypere lommebøker og medieinnflytelse. EU-direktivet kan tre i kraft tidligst Mai måned 2016, men vi har allerede sett lignende lovreguleringer i andre deler av verden blant annet i Canada hvor de også har lagt inn forbud mot smakstilsetninger i dampvæske. Vi KAN derfor se situasjoner hvor regjeringen banker gjennom en lovregulering uten at vår egen bransje får muligheten til å være med på forme reguleringene. Det er intet annet enn ren korrupsjon, løgn og knebling av ytringsfrihet som regelrett sparker inn døra. Jeg har et aldri så lite håp om at dokumentaren «A Billion Lives» kan få folk til å se hva som virkelig skjer. Vi har rett og slett et forbrukerstyrt produkt som kan redde millioner av liv, men som blir motarbeidet av «taperne» rent økonomisk, nemlig tobakks -og legemiddelindustrien som har livslange bånd med regjeringer og statskasser verden over.

Jeg hadde egentlig tenkt til å kjøre en topp 5 kåring i denne bloggposten, men jeg vil heller liste det i en dedikert post for å løfte stemningen litt ;)

  • Sessa Merete Dahl Sparre

    Det er til å grine blod av… Folk der ute aner ikke engang hva som er i ferd med å skje, hvilke enorme krefter som står bak og hvordan det nå, med regjeringers godkjennelse, er i ferd med å utøves et gedigent folkemord verden over. Stakkars, stakkars alle de som ikke får sjansen til å frigjøre seg fra tobakkens åk :( Med mindre noen smarte hjerner klarer å omgå de snevre mulighetene som vil finnes og evner å lage et produkt som vil gi røykere nok damp og nikotin til å klare seg med det.

    • Jeg tror veldig mange tenker «Dette er viktig, men ikke så viktig at jeg vil ytre det» og «Hvis dette skjer, så går det sikkert ikke utover meg». Men går dette gjennom så vil det gå utover praktisk talt alle. Vi som er godt inni det skal nok klare å finne en løsning, men de millionene av menneskene som blir fortalt av stat og media at dette er like skadelig som røyk.. og da heller fortsetter med røyken blir kraftig lurt og ført bak lyset. Det vil garantert også tvinge noen av damperne tilbake til røyken fordi presset blir for stort fra venner og familie om at «dette er jo minst like skadelig om ikke mer.. «.

      Konsekvensene er enorme, og er med å danne et grunnlag ikke bare for hvordan dampen blir håndtert nå.. eller i løpet av året. Det vil stå der for alle kommende generasjoner frem til det «Kanskje» blir omgjort etter nye lovforslag og reguleringer i EU og resten av verden. (Noe som da sannsynligvis aldri skjer)

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper