Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Nei. Damputstyr er ikke et tobakksprodukt. - Skypumpen

Nei. Damputstyr er ikke et tobakksprodukt.

Damping / e-sigaretter er ikke et tobakksprodukt

Myndighetene ønsker å advare om potensielle farer ved bruk av e-sigaretter under fanen om å «beskytte barna», men med stor gjennomsiktighet.

8. August i år (2016) fikk USA tidenes strengeste regulering av damputstyr, og det er de samme reguleringene som nå truer alle medlemmer av EØS. For utenforstående så er det vanskelig å forstå hva kampen egentlig dreier seg om. Selv innad i dampemiljøet og blant brukere så er det en del misoppfattelser ute og går. Jeg hører daglig at folk refererer til damp som «røyk», og at man «røyker» på e-sigaretten sin. Jeg er selvsagt raskt ute med å forklare forskjellen mellom røyk og damp, og at det er to helt forskjellige prosesser, men det er fremdeles bare en brøkdel av befolkningen som faktisk tar til mote og spør av nysgjerrighet.

«Men det er jo nikotin!»
Akkurat dette er det ikke noe enkelt svar på. Først må man ta et oppgjør med hva folk tror er nikotin. I andre rekke så må man gå inn på hva det egentlig er, og så hvorfor det er helt eller delvis uvesentlig.
Nikotin er ikke det samme som tobakk. Nikotin er plantenes naturlige forsvarsmiddel. Vi finner det i en haug av andre planter og frukter som blant annet poteter, auberginer, paprika, chilli og tomater.

Videre så er det en direkte løgn av nikotin er livsfarlig eller avhengighetskapende. Vi snakker i såfall om urealistiske doseringer som ikke er tilstedeværende noe som helst sted. Fluor f.eks er et av de kraftigste stoffene i den periodiske tabell, men man ser ingen advarsel på tannkremtubene av den grunn. Det er fordi at når man snakker om giftstoffer, så koker alt ned til konsentrasjoner. Nikotin har omtrentlig samme skadeomfang som koffein, men vi ser ei heller noe hylekor rundt Friele, Starbucks eller 7Eleven.

Problemet er at vi sloss mot enorme krefter og lærdom vi har hørt hele livet. Nikotin ditt og nikotin datt. Ren og skjær løgn. For å forstå hva som skaper avhengighet så trenger man å gå dypere til verks. Avhengighet sitter veldig mange steder: Psykisk, fysisk og så kommer sosiale normer og flokkmentaliteten inn i bildet. Dersom man har hørt en påstand lenge nok, og av nok mennesker, så tror man etterhvert på det som en udiskutabel sannhet.

Myndighetenes krig mot nikotin er utrolig gjennomsiktig og målrettet slik at det fortsetter å gagne dem. Media har også en stor porsjon skyld oppi det hele som gir spalteplass til «forskning» finansiert av tobakk- og legemiddelindustrien. Nå skal jeg si noe som er svært upopulært å si, og som gjør at mange vil stemple meg som en konspirasjonsteoretiker: Det ligger lite penger i det å kurere en sykdom eller fjerne et problem.

Det gagner myndighetene mye mer om man bare fortsetter å behandle symptomer, kontra det å finne en helsemessig bedre løsning eller kur.

Så hva er det som egentlig er så farlig med tobakken?
Det er mange som tror at tobakk er et rent organisk produkt. Rett og slett en ren plante som bare settes fyr på og inhaleres. Dette er direkte feil. Tobakk er et produkt, i ordets rette forstand. Tobakken i seg selv er tilsatt tusenvis av kjemikalier for å gi riktig smak, lukt, farge og følelse både fysisk og psykisk. Man kan godt diskutere hvor farlig disse kjemikaliene er i seg selv, og mange vil nok argumentere med at de egentlig ikke er så farlige de heller. Greit nok. Men tobakken blir jo ikke bare sett på, holdt eller oppbevart. Den blir faktisk satt fyr på.. og fysisk brenner opp og går over til luftbåren form. Deretter inhalerer man dette. «Ja og så?». Det er nettopp her hovedproblemet ligger. Når man fysisk setter fyr på noe så frigjøres det et sted mellom 4000 og 7000 kjemikalier.. Men når noe fordamper så er det ca 95% reduksjon av giftstoffer som frigjøres..

Så hvorfor er dampen bedre?
La meg gjenta meg litt: Damputstyr / e-sigaretter har ingen fysisk forbrenning. Det inneholder ei heller i nærheten av samme mengde kjemikalier som man finner i tobakk. Tobakk er ikke det samme som nikotin, og nikotin i seg selv er ikke farlig. Og her kommer det mest absurde i FDA og EU-direktivets Tobakksdirektiv.. de ønsker likevel å innlemme damputstyr som et tobakksprodukt selv om det IKKE INNEHOLDER TOBAKK. Det har ikke noe å si om det inneholder nikotin eller ikke. De vil på død og liv (bokstavelig talt), klassifisere brukerutstyr som et tobakksprodukt så lenge det kan brukes til å tilføre kroppen nikotin;  Rent hypotetisk!

Så hva er egentlig damputstyr?
En typisk e-sigarett består hovedsaklig av to essensielle deler. Et batteri eller en «mod» som har som oppgave å tilføre en coil riktig mengde strøm for å fordampe væsken som finnes i del 2, altså en tank eller væskebeholder.

Dampvæsken i seg selv inneholder stoffer som er i daglig bruk i godt etablerte produkter. Hovedbestanddelen av dampvæske består av PG (Propylene Glycol) og VG (Vegetabilsk glyserin). Begge disse stoffene finner man i alt fra renholdsprodukter til kosmetikk, til apparater som hjelper asmatikere med bedre pust og desinfisering av indre organer. I tillegg til dette så finner vi 5-20% smaksaromaer som ofte er rene konsentrater av smaken de skal etterligne.

Nå skal jeg ikke hardnakket påstå at disse aromaene er naturlig fremstilte over hele fjøla, men disse aromene har også vært tilgjengelige på markedet i hundrevis av år og er tilstedeværende i nesten all mat og drikke man får kjøpt i butikken. Nå er det riktignok en viss forskjell på aromaer tilsatt i mat og drikke og de som er laget for damping, rett og slett pga. ulik prosess, og det er visse stoffer som KAN være kreftfremkallende, men likevel ikke i nærheten av samme konsentrasjon som man finner i tobakk, og ved en forbrenningsprosess. Vi snakker da hovedsaklig om «metaller» som kan utgjøre en viss risiko, men disse stoffene er godt kjente i dampeverdenen og det pågår en intern kamp om å fjerne eller redusere disse stoffene ytterligere slik at vi med hånden på hjertet kan si at vi har et produkt som ikke skader noen; Hverken for brukere eller for passive brukere.

Men er det ikke lurt å være føre vár?
Problemet med denne holdningen er at mange fortsetter å røyke i den troen om at e-sigaretter bare er en annen side av elendigheten, og at det er like farlig eller bare viderefører en dårlig vane. I mellomtiden så dør det millioner av mennesker årlig som følge av tobakksskader. Sykehjem, sykehus og eldrehjem er stappet med mennesker som sliter med åndedrett, feilende organer og andre senskader av tobakken, for ikke å snakke om kreften som tar livet av folk lenge før de ender opp på eldrehjem.

Så nei. Det er ikke bedre å advare og fraråde folk å bytte til e-sigaretter sett fra et rent folkehelseperspektiv. Jeg ser ei heller noe galt i at det kommer til nye dampere eller at folk erstatter f.eks småspising med damping bare for smaken sin skyld. Da snakker vi om et helt annet folkehelseproblem som jeg ikke ønsker å gå inn på.

Men la si at TPD blir innført og inkluderer damping/e-sigaretter. Hva skjer da?
Om damputstyr og dampvæske om det så inneholder nikotin eller ikke blir klassifisert som et tobakksprodukt så vil ikke forhandlere lenger ha lov til å ha bilder, beskrivende tekst eller forklaringer om bruk tilgjengelig. Det er ei heller tillatt for en forhandler å hjelpe deg med å sette sammen utstyret eller rette et problem uten å bli klassifisert som tobakksprodusent. (noe som vil kreve urimelige lisenser og utgifter). Hvert eneste produkt som blir sluppet på markedet er nødt til å gå gjennom ekstremt fordyrende tester og godkjenninger. Det er legemiddelverket som foreløpig har blitt utnevnt/foreslått til å håndheve dette. Videre så vil TPD sette fysiske begrensninger på utstyret i seg selv og mengden som dampvæske kan bli solgt i. Vi vil trolig se en økning i prisene på ca 300% som følge av disse ekstrautgiftene.

Så hva kan vi gjøre?
Sannheten kommer forhåpentligvis frem for en dag. Men det vil på ingen som helst måte skje sånn uten videre eller uten en kamp. Husk at vi snakker om milliarder av dollar/euro som lobbyistene hos tobakk- og legemiddelindustrien som vi har som motstandere. Deres lommer er langt dypere enn vi som en samlet dampindustri er i nærheten av å kunne matche. Media er altfor feige og ønsker ikke å ta noen «radikal» side, og de som har prøvd.. blir hysjet ned ganske raskt.

Filmen A Billion Lives nærmer seg Norge og er en verdensomspennende dokumentar som tar for seg all den løgnen og korrupsjonen som pågår i kulissene i kampen MOT dampen. Filmen har allerede vunnet en rekke priser, og vil forhåpentligvis stå som en bauta i kampen om å få ut det riktige budskapet. Men det har på ingen måte vært enkelt, og filmen har vist seg vanskelig å promotere pga. enorme øknomiske krefter og innflytelser i sosiale medier, søkemotorer og mediehus.

Jeg oppfordrer alle til å følge med på A Billion Lives – Norske side på Facebook for å følge med på når og hvor filmen har premiere.

Mvh
Sjefspumpen – Jo Chr. Rand

Skypumpen er et privat initiativ og er ikke tilknyttet noen foreninger eller organisasjoner. Skypumpen er drevet av ren interesse og lidenskap for dampen. Skypumpen representerer ingen spesifikke firmaer eller leverandører og er en fri stemme for å fremme og opplyse om damputstyr. Det foreligger ingen økonomiske tilskudd til produkter som omtales og alle uttalelser må anses som subjektive. Innehaver av Skypumpen ble i Juni 2016 deltidsansatt som butikkmedarbeider hos iSmokeKing Oslo, uten at dette har noen som helst innvirkning på promotering eller interesser for Skypumpen.

 • Nina Snapp

  Veldig bra skrevet!

 • Bjarte Ryland

  Som alltid MEEEGET godt formulert, Jo!

 • Eddie Meltzer

  Det kan være at jeg tar feil men står det ikke en advarsel ang svalging av tannkrem pga fluor på tuben?
  Og jeg kan garantere deg at det finnes en hel haug av undersøkelser som sier at nikotin er vesentlig mer farlig enn koffein!
  Og da lurer jeg:er du bare uvitende eller er du bevisst uærlig?
  Det er jo helt klart at du har en agenda,og OFTE er folk med en agenda blinde for visse fakta…
  Jeg vil også legge til at jeg røyker tobakk til daglig og regner med at det er farligere enn damping.Jeg vil antaglig gå over til damping,men skulle gjerne hatt flere tall på langtidsbruk.
  Uansett er det ganske uansvarlig av deg å skrive slik du gjør!

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper