Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Damping - Hva er lov og hva er ulovlig? - Skypumpen

Damping – Hva er lov og hva er ulovlig?

Hva er lov, og hva er ulovlig?
Nå er vi jaggu i Mai-måned allerede. På tide med en liten status-update på hva som er lovlig og hva som er ulovlig når det kommer til damping.

Denne artikkelen vil oppdateres kontinuerlig ettersom hva slags informasjon og kilder vi får tak i. Sitter du på informasjon med spesifikke kilder, så ta kontakt slik at jeg kan få oppdatert denne artikkelen til å bli så presis som mulig.

Er E-sigaretter lovlig?
Du kan kjøpe, eie, selge og besitte uregulert dampeutstyr
Det er ingen lover som forbyr oss å kjøpe damputstyr hverken fra norske nettbutikker eller fra utenlandske pr. dd. Det har versert spekulasjoner om at uregulert utstyr ikke lenger blir tillatt og at kún cigalikes blir godkjent for salg. Dette er foreløpig ikke noe annet enn et rykte, men det ser ut som at Danske myndigheter har innført en lignende lov. (Kilde ønskes) Men foreløpig har dette ingen effekt for oss. Husk at tollgrensa, begrenser oss noe i nettshoppingen fra utlandet, og at det kan være til dampernes beste at vi støtter de norske nettbutikkene ved å kjøpe derfra. De jobber på nøyaktig samme nivå som oss forbrukere for at vi skal fortsette å få dampe i fred uten at myndighetene blander seg. De aller fleste norske nettbutikkene har en leveringstid på maks 1-2 arbeidsdager.

Nikotinholdig væske
Det er ikke tillatt å selge nikotinholdig e-væske i og fra Norge. Det finnes riktignok noen nettbutikker som gjør det, men disse opererer da utenom loven, og kjøp fra disse kan i verste fall anses som en slags form for heleri. Jeg ønsker å oppfordre alle til å følge loven og ikke bidra til å sette dampen i dårlig lys ved å pushe grensene på hva som er tillatt. Det er fullt lovlig å kjøpe e-væske med nikotin fra de aller fleste EU land med unntak av Danmark, Ungarn, Finland. Pga. flysikkerhet og andre FDA-regler er også USA i en gråsone. Det tar bare 3-4 dager å motta en bestillinge fra Sverige, og ca 5-6 dager om du bestiller fra UK eller Pink-Mule som er en dansk nettbutikk, men som sender varer fra Spania. Det er litt uklart på nøyaktig hvor mye som du kan importere, men en generell pekepinn for å unngå bøter, moms og tollgebyr så er det nok lurt å holde seg under tollgrensa, og så heller dele opp i flere forsendeler om du vil handle litt mer. Et ekstra fraktgebyr på 39-69 kroner er langt billigere enn 250kr for tollgebyr + mva.

Markedsføring
Det er lov til å markedsføre dampeutstyr og e-væske så lenge det ikke inneholder juice med nikotin. Du har kanskje sett annonser på tv i det siste, men dette er altså da på tv-kanaler som ikke sender fra Norge og de er derfor fritatt for markedsføringsloven som gjelder i Norge.

Røyking forbudt = Damping forbudt
Foreløpig er det røykeloven som gjelder med mindre annet er oppgitt. Private bedrifter, huseiere, og innehavere av lokalet har forøvrig rett til å sette regler selv, så det vil si at en privateid restaurant kan tillatte damping innendørs. Offentlige steder, deriblant flyplasser er ikke et sted det er tillatt å dampe. Dette er av sikkerhetshensyn og fordi at alt som ser ut som røyk, kan gi indikasjon på ting som f.eks brann og dermed en sikkerhetstrussel. For å berolige andre, så oppfordres det sterkt til å følge disse reglene.

Bruk hodet!
Vi gjør alt vi kan for at vi skal kunne fortsette å dampe uten at noen forteller oss hva slags utstyr vi kan bruke, så vi trenger at folk bruker hodet og ikke bare tar seg til rette når og hvor som helst. En god regel er å først gå utifra at det ikke er tillatt å dampe der du er, og i såfall spørre om det er lov om du ikke bare kan gå ut og ta et par trekk når du trenger.

Norsk Dampselskap er norges fremste organisasjon som dedikerer all tid til å snakke med politikere og media, og den slags koster både tid og krefter. Om du ikke allerede er medlem av Norsk Dampselskap så er dette sterkt oppfordret. NDS har også den beste gruppa på Facebook hvor det er mulig å få svar på ting praktisk talt umiddelbart om du har noen spesfikke spørsmål.

Norske nettbutikker

Steder hvor du lovlig kan bestille nikotinholdig juice

mfl..  det er ikke noe mål for meg å liste flest mulige leverandører her. Dette er ikke en kommersiell post, og jeg gir bare noen eksempler til hvor det er mulig å handle fra.

Dersom du har gode erfaringer med nettbutikker eller noen fysiske butikker så er du mer enn velkommen til å skrive en kommentar :)

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper