Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Intro til RBA - Innkjøpsliste

Introduksjon til RBA – Innkjøpsliste

IMG_0068

På et visst tidspunkt så ønsker man større kontroll over dampeopplevelsen, eller rett og slett ønsker å tre inn i hobbysfæren. Her er alt du trenger å gå til innkjøp av.

RBA-bygging.. eller mekking av egen coil og veking, er strengt tatt ikke nødvendig for å få en fullverdig dampeopplevelse. Tankene som ble introdusert på markedet fra April/Mai 2015 fungerer rett og slett så bra at du ikke trenger RBA-kunnskaper. Likevel, så er RBA en morsom og lærerik hobby som lærer deg veldig mye om hvordan damping fungerer rent teknisk.

RBA = ReBuildable Atomizer, RTA = Rebuildable Tank Atomizer, RDA = Rebuildable Dripping Atomizer – Felles for alle disse er at du kan vikle og veke dine egne coils. Selve R’en kan også tolkes som Rewickable og Reuseable.

Her er en liten sjekkliste over utstyr du bør ha:

  • En coiljig.. Denne brukes for å skru basen din fast i noe slik at den er enklere å håndtere. Denne kan også brukes til å vikle egne coiler og sørger for at du får en veldig god manuell kontroll.
  • Klokke/presisjonsverktøy. Ta en tur til Clas Ohlsson, Jula eller Biltema og kjøp deg et robust presisjonsverktøysett. Du trenger et godt utvalg av både flate -og stjerneskrutrekkere. Det kan være en fordel at disse er med en magnetisk tupp.
  • Pinsett med keramisk tupp. Ikke gå for billige varianter, og for all del.. ikke bruk en vanlig pinsett som leder strøm. Pinsetten brukes til å klemme sammen coilen for å tette omganger, både når den er rødglødende og når den bare skal justeres. Pinsetten kommer til å bli ditt absolutte mest brukbare og hendige verktøy så sørg for at du kjøper noe av ordentlig kvalitet.
  • Knipetang/Neglavbiter. Noe for å klippe av wire som tåler metall mot metall. Det er utrolig viktig å klippe av ender slik at det ikke ikke stikker ut sylskarpe kanter på selve decket etter bygging, eller krysses med wire på andre siden eller andre steder. Krysning av wire kan bety kortslutning og «hot spots» som leder all varme/strøm til ett punkt og regelrett svir coilen i stykker.
  • Saks. En presisjons-saks, gjerne en neglsaks, men kanskje aller helst en variant som ikke er buet. Denne saksen bør også være av litt kvalitet. Du kommer hovedsakelig til bruke den til å klippe og justere bomullsmengder. Avklipping av wire bør du heller gjøre med en knipetang eller neglavbiter.
  • Et godt utvalg A1 Kanthal – Størrelsene 22, 24 og 26awg er de mest hendige og brukbare. Du finner selvsagt både tykkere varianter (lavere tall) og tynnere (høyere tall), men festehullene i RBA -løsninger tar sjelden noe større enn 22 og wire har en tendens til å knekke av på rundt 28+ fordi det blir for tynt og uhåndterlig.
  • Uparfymert og ufarget bomull. Firstprice fungerer helt greit, men for å reprodusere omtrentlig samme resultat om og om igjen, samt å virkelig få best mulig smak og juiceopptak så bør du vurdere litt dyrere og mer håndterlig bomull som f.eks UD Koh Gen Do eller Nakamichi 100% organisk japansk bomull. En annen god løsning er Rayon Fibers / Cellucotton som har ekstra langre fibre. Du kan finne 10-20 meter med Cellucotton for under 50 kr på ebay inkludert frakt.
  • Ohm-måler eller en boxmod som leser helt ned til 0.08 ohm. Presisjon er viktig.. og det gjelder også på motstand. Ohmen vil fortelle deg litt om hvor fort varm coilen blir, og hvor mye kraft som må føres gjennom den for at den avgir nok varme.

Med de 8 punktene over, så har du det absolutte grunnleggende for å komme i gang. Det finnes selvsagt en haug med andre alternativer som fungerer bedre for andre. En coiljig er f.eks ikke nødvendig, og du kan godt snurre en coil rundt en skrutrekker f.eks, men du vil ikke få samme presisjon når det kommer til f.eks diameter på selve omgangene. Et annet utrolig kjekt verktøy er en Coil Winder eller coilsnurrer som snurrer perfekte tette coils om og om igjen. De kan være noe knotete å sette opp, så i første omgang så anbefaler jeg en coiljig fremfor en slik en bare for å lære det grunnleggende.

Andre ting som KAN være lurt er plastikkhansker.. i hvertfall rent sikkerhetsmessig, for det er mange elementer som spiller inn, som kan forårsake lettere ulykker. Å få støt er en ganske overhengende fare. En enda mer overhengende fare er å perforere fingertuppene med kantene til vaieren, og akkurat dette kan være vanskelig å unngå selv med plasthansker. Den store ulempen med hansker er at de ofte er litt i veien og trekker presisjonen litt ned om de ikke har en perfekt passform og er over gjennomsnittlig slitesterke.

Kort fortalt så snakker vi om strøm.. så å ta nødvendige sikkerhetshensyn er noe man bør ta i betraktning. Sjansen for alvorlige ulykker er minimalt, og vi snakker mest om «ubehag» ved eventuelle ulykker.

Her finner du en hendig og smart kalkulator for å finne frem til nøyaktige verdier. Den er nok mest hendig for de av oss som vet hva de forskjellige begrepene betyr, men det er like greit å lære seg dette først som sist. http://steam-engine.org – Denne finnes også som app til Android telefoner.

For iPhone så finnes det en gratis app som heter CoilCalculator by betterVapeTv.de som også er særdeles hendig.

Sjekk ut guide for cloudchasing for viderekomne her sjekk også ut artikkelen : Hva er en RDA/Dripper?

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper