Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Hva er damping? Hva er e-sigaretter? - Skypumpen

Hva er damping? Hva er e-sigaretter?

E-cigarettes-013
Er du helt ny til damping? Hva er damping? Hvorfor heter det damping. Er damping farlig? Skypumpen har svarene!

Denne artikkelen oppdateres fortløpende.

Skypumpen er et nettsted dedikert til damping. De aller fleste artiklene er rettet mot de som er godt inni dampeverdenen, og har tatt skrittet videre til hobby og livsstil. Vi har alle startet et sted, og så lenge utstyret ditt får deg til å røyke mindre, så er du allerede på riktig sti.

Damping er ikke røyking
Rent teknisk så kommer det ingen røyk ut av e-sigaretter. Det som kommer ut er damp. Det er ingenting som fysisk brenner, og derfor er det ei heller røyk. Ordet «røyking» er ikke synonymt med inhalering.

Hvordan ser en e-sigarett ut?
Selve ordet og navnet «e-sigarett» er mediaskapt. Det finnes utallige typer utforminger, design og virkemåter. Likevel er inngangsporten for mange, en sylinderformet gjenstand som inneholder batteri og tank. I noen tilfeller er det snakk om en «cigalike» disse finnes også i mange variasjoner, men ser ut som en normal sigarett og gløder gjerne i ene enden. Cigalikes er toppen av isberget, men er fremdeles et helt kurrant og effektivt substitutt til den tradisjonelle sigaretten.

what-is-an-ecig

Et eksempel på en enkel e-sigarett. Atomizer er en samlebetegnelse på en tank som inneholder et varmeelement/ fordamperhode.

Så hva er det egentlig som skjer?
Coil / fordamperhode / varmeelement
En e-sigarett varmer opp et varmeelement som har en slags bomull rundt seg. E-væsken trekkes opp av bomullen, som så blir varmet opp av varmeelementet. Dette kaller vi ofte for et fordamperhode, eller «coil». E-væsken eller juicen når deretter en såpass høy temperatur at den fordamper, og du kan inhalere dette gjennom en «driptip» eller et munnstykke.

Tank og lufterør
Selve juicen fylles på i en tank. Det finnes veldig mange forskjellige tanker og termer, men de har alle samme prinsipp. Du fyller i juice langs kantene og i den «store» delen. Det tynne røret som er i midten må ikke få noe væske i seg. Det tynne røret er rett og slett lufterøret. Selve dampproduksjonen skjer utenfor røret og går gjennom dette når du tar et trekk. Hvis du har fått noe som helst væske i lufterøret så kan det få ekle konsekvenser. Det finnes også «cartomizer» varianter, hvor det er ampuller som må skiftes ut i stedet for å manuelt fylle på e-væske.

Ulike varianter e-sigaretter. Ikke aller er like fotogene, men de er alle laget for å bytte ut "the stinkarette".

Ulike varianter e-sigaretter. Ikke alle er like fotogene, men de er alle laget for å bytte ut «the stinkarette».

Batteri
Alle e-sigararetter trenger strøm for å fungere. For å forenkle litt, så snakker vi i all hovedsak om et batteri. Batteriene kommer i ulike former og størrelser, og for deg som nybegynner så er det greit å starte med en enkel «tube-variant». Vi måler batterikapasitet i mAH, og det eneste det har betydning for er hvor lenge du kan bruke e-sigaretten før den går tom for strøm og må lades. Selve batterikapasiteten har ikke noen stor betydning for hvor mye futt det blir. Det finnes varianter som har innebygget batteri, og de som bruker løse batterier.

E-Sigaretter har 18 års aldersgrense, og er ikke anbefalt til noen andre enn røykere som ønsker et fullverdig alternativ. Hva er lov og hva er ulovlig?

Er det farlig?
under-18-no-admitHelt ufarlig er det ikke. E-sigaretter eller rettere sagt selve dampvesken er like utsatt for mulige allergener som alt annet, men sammenligner man med tobakk, så er helserisikoen minst tusen ganger mindre skadelig. Ved overgang fra røyk til damp så kommer sakte men sikkert alle kroppens funksjoner tilbake, noe som kan resultere i bedre luktesans, smak, renere og penere hud osv osv. Hvis du skulle oppleve en allergisk reaksjon som f.eks sviende og kløende øyne, så prøv en annen juice. Den passive dampen er relativt ufarlig, men kan likevel inneholde stoffer som andre kan få en allergisk reaksjon av, så man bør ta hensyn til sine omgivelser.  Les om noen enkle dampevettsregler her.

Bytter man ikke bare ut én avhengighet med en annen? Det er jo likevel nikotin?
Nikotin i selv er faktisk ikke så farlig som du kanskje tror. Det finnes nikotin i veldig mange flere produkter enn bare tobakk. Nikotin er et stoff som finnes i blant annet poteter, tomater, aubergine, blomkål og paprika. Det er ikke selve nikotinen som er avhengighetsdannende og farlig, men de 4000 andre kjemikaliene som er i en sigarett. Med tobakk så må man også stadig vekk øke nikotinstyrken for å få bedre tilfredsstillelse. Med damping så går det i motsatt retning og man trenger mindre og mindre nikotin for å bli tilfreds. Sjekk wikipedia for å lære mer om hva nikotin er.

// Litt mer i dybden.. //

Effekt og motstand Ω
Dette er to termer som kan ha mye å si, men som nybegynner og med enkelt startsett så er dette ikke noe som er nødvendig å forstå, men dersom man ønsker å vite litt mer om anatomien til en e-sigarett og ta skrittet litt videre, så er det helt vitalt å vite litt om.

Til nybegynnere så anbefales det å starte på lav watt og høy motstand (ohm).

De aller fleste nybegynner-settene har en coil med motstand på over 1,5 ohm. For å være på den sikre siden så er 1,6 og 1,8 det tryggeste. Hvis du husker sånn omtrentlig fra ungdomsskolen, så er det altså motstanden som bestemmer hvor fort varmeelementet blir varmt. Lavere ohm vil resulterere i at coilen blir raskere varm (og da også større sjanse for å brenne seg).

Juice / e-væske
En juice eller e-væske må ikke forveksles med vannbasert væske eller olje. Du kan ikke putte vann i en e-væske for å tynne ut f.eks. Det er heller ikke et alkohol. E-væske er hovedsaklig satt sammen av to komponenter PG og VG. Dette er to forskjellige væsker som har ulik virkning og konsistens. Det som tilføyer smak, er ekstrakter og essenser ikke ulikt de tingene som også skaper smak og konsistens i matvareprodukter. Hvis du ønsker å vite mer om PG og VG klikk her.

Jeg runder av der, for å ikke skape mer forvirring enn nødvendig.

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper