Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Helsedirektoratet til krig mot norske damputstyrsforhandlere

Helsedirektoratet til krig mot norske forhandlere

damputstyr

Helsedirektoratet, som fremdeles anbefaler munnspray som spruter 1mg med nikotin rett i munnen, har erklært krig mot norske forhandlere av damputstyr.

Skypumpen har egentlig sverget å holde seg unna politikken, men som et bindeledd mellom norske forbrukere og forhandlere så er det umulig å sitte pal på sidelinjen.

Jeg skapte Skypumpen som en blogg og personlig reise gjennom dampens verden. I begynnelsen så hadde jeg ingen klar definisjon på hvilken oppgave Skypumpen skulle ha, og ville helst bare ta litt ting som det kom. Én ting var jeg i hvertfall helt sikker på. Jeg skulle aldri engasjere meg politisk i kampen om dampen. Norsk Dampselskap gjør allerede en glimrende jobb på dette området, så jeg ser ingen grunn til å tråkke rundt i salaten. Skypumpen har derfor heller fokusert på forbrukerbevissthet  og er en uavhengig 3.part hvis eneste oppgave er å øke kunnskap om produkter som har blitt gjort tilgjengelige for det allmenne publikum.

Det har likevel kommet meg for øre at det pågår en kamp i kulissene som kan komme til å få stor betydning for alle innenfor norges grenser som har stumpet røyken og presset dampen til sitt bryst.

Samtlige av de store norske forhandlerne har i disse dager mottatt et truende brev fra Helsedirektoratet som går løs på hele næringen. I ordlag som «markedsføring av tobakksrelaterte substitutter» og «Rabatterte priser» så har de uten noen konkrete bevis.. sidestilt Dampen til røyk og snus. Samtidig så fortsetter de å omtale Nikotintyggis og nikotinspray som gode alternativer til tobakken.. selv om Damputstyr i seg selv hverken inneholder nikotin, eller noen av de kontaktede forhandlerne selger nikotinholdige produkter.

Våre norske forhandlere ser selvsagt på dette som særdeles ubegrunnet og urettferdig.. og det gjør jeg også. Det blir fullstendig galt å sammenligne damping;  med eller uten nikotin ( eller batterier for den saks skyld) med tobakk.. eller noe som helst annet substitutt. Det rustes derfor opp til felles kamp for å beholde sine rettigheter til å kunne selge brukerutstyr.

.. og dette er noe som vi som forbrukere bør ha absolutt all interesse av å støtte opp under.

Fordelene med å ha norske forhandlere er selvsagt store. Hvis man ser bortifra helt vesentlige ting som å kunne importere produkter som kun selges i større kvanti, og risikoen med å selv prøve å få noe over landegrensa over 350 kr inkludert frakt…

.. så tenk bare på dette:

 • Norske forhandlere er i kontinuerlig kontakt med produsenter verden over. Noe som gjør dem til det tryggeste leddet for kvalitetskontroll..
 • Norske forhandlere er i bunn og grunn dampere slik som oss.
 • Norske forhandlere er stort sett små bedrifter med 1-2 faste ansatte som går av veien for å gi oss personlig kundeservice, og besvare våre spørsmål på norsk… når vi trenger det.
 • Norske forhandlere sitter på minst like, om ikke enda mer kompetanse enn i land hvor «alt er tillatt».
 • Leverer stort sett produkter innen 1-2 arbeidsdager

.. så før du tenker tanken: «Jaja.. jeg kan jo fremdeles bare bestille fra andre land.»
.. så bør du også forstå hvilket signal dette sender norske myndigheter.. og hvor lett det blir for dem å også bestemme hvordan du skal få kunne dampe.. og hva du skal få lov til å eie. Det er allerede salgsforbud av nikotinholdig e-væske her til lands.. og bare det i seg selv er fryktelig trist. Da dette hemmer norske smaksentusiaster med en livslang erfaring bak seg å kunne brødfø seg på sin livshobby og lidenskap. Og hvis først 1.. eller 2.. eller kanskje 4 land innfører slike lover. Hva slags effekt tror du dette vil få verden over?

Hvis tiden er inne for å engasjere seg.. så er det nå. Norsk Dampselskap har også blitt informert om disse brevene og det pågår et intenst samarbeid om å få VÅR stemme hørt i saken. Meld deg inn i NDS.. og da mener jeg ikke bare kun Facebook-siden, men selve organisasjonen for å ivareta dine rettigheter som damper.

Slutta.no = Reklamekanal for avgiftsbelagte preparater
Dampernes stemmer har jevnlig blitt slettet og hysjet ned på Slutta.no som er Helsedirektoratets offisielle røykslutt-nettside. Men samtidig så fortsetter de å anbefale f.eks Champix den mye omtalte «selvmordspillen» og diverse produkter fra Nicorette, blant annet deres spray som spruter så mye som 1mg nikotin i hvert puff rett inn munnen.

Absolutt all seriøs forskning har forlengst konkludert at det ikke er nikotinen i seg selv som er helsefarlig.. Nikotin finnes i praktisk talt alle grønnsaker som finnes.. (les mer om nikotin på Wikipedia). Så akkurat dette med «nikotin» er et sterkt overdrevet skremselsmiddel. Så hva er det egentlig som er så skadelig spør du? Er det virkelig nødvendig å nevne at man faktisk setter fyr på en tørket, behandlet, parfymert, tjærebehandlet og kjemisk tilsatt smaksmix når man fyrer opp tradisjonell tobakk?

..og så sammenligner skadeeffekten av dette med å inhalere damp/vannmolekyler?

Come..on.. Vi har allerede forskning her til lands som har konkludert med at dampen vil redde liv, og at uansett hvordan man vrir og vender på det så er damping minst 95% mindre helseskadelig enn tradisjonell tobakk. Det var ikke bare et hvilket som helst forskningsorgan heller. Nei, vi snakker om Statens Instititutt for Rusmiddel forskning. SIRUS er nå en del av FHI.. som er underlagt Helsedirektoratet. Sirius var selvsagt ikke veldig fornøyde med dette.

Selv med overhvelmende forskning og beviser gjennom tiår så nekter Helsedirektoratet å godta damping som et BEDRE alternativ til tobakken som tar livet av milliontall årlig. Så hvorfor.. må man jo nesten spørre seg. Deres svar på det aller meste er som følger: «Vi vet for lite om e-sigaretter, og kan derfor ikke anbefale..» Vel.. Da er min oppfordring at de faktisk skrur på den firkantetede boksen som står på arbeidspulten og kanskje gjør et lite søk eller to.. Og så samtidig lære seg å se forskjell på seriøse forskningslaboratorier og forskningsresultater finansiert av tobakk og legemiddelindustrien.

Jeg ønsker ikke å fyre opp under konspirasjonsteorier, men det er ingen hemmelighet at oljefondet sitter, og har sittet på betydelige andeler med aksjer i tobakk og legemiddelindustrien. Beskatning av damprelatert utstyr og juice har blitt prøvd i andre land, og i noen land rundt om i Europa alene, så finner vi priser nesten på dobbelt så høye som vi finner her til lands.. så dette i seg selv har ikke sett ut som en smart løsning.

Så hva skal egentlig til for at Helsedirektoratet ser hvor mye dampen har hjulpet eks-røykere verden over?

FORTELL OSS DIN HELSEERFARING MED Å GÅ OVER FRA RØYK TIL DAMP

 • Kommentarfeltet er åpent!

  • Berit Doddema

   Jeg begynte å røyke som 12 åring for 43 år siden. Har prøvd å slutte mange ganger og en gang greide jeg det i nesten et år. Men begynte å røyke igjen. Hadde aldri trodd at jeg skulle greie å slutte før jeg oppdaget dampen. Har nå vært uten røyk i 3 måneder takket være dampen og fb sine dampesider. 2 av barna mine som er 35 og 38 år har også greid å slutte takket være dampen. Håper at også flere får hjelp med denne vidunderlige hjelpen . Nå etter 3 mnd med damp og ingen røyk er helsen blitt så mye bedre . Og bedre blir den .

 • Lisbet Supermainn Indersund

  Hei Skypumpen og takk for et godt og meget viktig innlegg!

  Min erfaring med å gå fra røyk til damp er som følger:
  Jeg hadde aldri klart å stumpe røyken uten dampen!
  Jeg begynte å røyke som ti-åring i 1980. Jeg hadde mitt første slutteforsøk i 1982 – jeg mislyktes..
  Etter dette har jeg hatt så utrolig mange slutteforsøk at jeg forlengst har mistet tellingen både på antall forsøk og på brukte tusenlapper!
  Jeg har prøvd alt mulig; fra plaster, bok, hypnose osv osv til slutt var jeg sp desperat at jeg til og med prøvde de selvmordspillene :( men livredd som jeg var for dem, avsluttet jeg hele tre «kurer» før jeg både opplevde reduksjon på antall røyk – eller at jeg fikk noen alvorlige bivirkninger. Penger rett ut av vinduet det også..
  Til slutt resignerte jeg.. Jeg måtte bare innse at jeg kom til å forbli røyker resten av livet..
  :-) Helt til jeg fant DAMPEN!
  Ikke det at jeg hadde trua på den heller, men skitt au, jeg hadde lite å tape og alt å vinne!
  Sånn ble det til at jeg tok mine første dampedrag på min kjære Evod1 den 30.september 2013! Jeg hadde kjøpt litt ulike sorter, smaker og styrker – og allerede etter to uker var jeg røykfri! :-) Jeg husker det tok litt tid før jeg skjønte at dette var virkelig og ikke bare en drøm..
  Siden høsten 2013 har jeg ikke røyka en eneste røyk – takket være damping og Fb-gruppa til Norsk Dampselskap!
  si JA til DAMP!
  si JA til LIVET!
  La oss få beholde dampen i sin nåværende, effektive form – og vi skal sammen jobbe for et røykfritt Norge med et middel som virkelig fungerer – og som alle har råd til!
  Hvis damp hadde blitt tillatt solgt som nytelsesmiddel med 18 års aldersgrense i butikkene, ville den på relativt kort tid utkonkurrert tobakk! Og innen relativt kort tid ville røykerelaterte dødsfall og sykdommer vært en saga blott!
  Damp: Det skadereduserende alternativet!

  Jeg vil også minne på hva forskningsleder Lund ved SIRUS sa:
  «Det ville vært uetisk å forby damp/e-sigaretter!»

 • Amund Brakstad

  Hvor mye visste Helsedirektoratet om f.eks Svineinfluensa vaksinen som de prakket på mange av befolkningen for noen år siden?
  Eller vaksineringsforsøket mot hjernehinnebetennelse for mange år siden? Hører stadig vekk om unge personer som sliter med helsa etter sistnevnte.

  Nei, helsedirektoratet burde slutte sin agenda mot damping. Den første videoen er jo rett og slett korrupsjon, og jeg tror neppe Helsedirektoratet i Norge er noe bedre.

  Skal gjøre mitt beste for å rekruttere nye damper, og få dem til å melde seg inn i NDS.

 • Markus Sande

  Vi trenger ikke mer krig! Dette er latterlig!

 • Erik S

  Erik Solberg Leser med vanntro hva som skjer,jeg har to opphold bak meg på glittreklinniken,på disse to opphold har mennesker med kols fått tilbud om røykeslutt.Av di som går disse kurs er det di som går kurs for og klare og slutte med nikotin produkter som selges i butikk,type tyggegummi pastiller og nikotin røyke,så og si at produkter som e cig er problemet blir for dumt? At det også selge e juce på tilbud blir også for dumt,var på butikk for ikke lenge siden,da var nikotin produkter som selges,lagt i ei korg.tilbuds korg?? Vel dette tror jeg ikke helsedepartementet kommer langt med? Tvertimot!! Ha en strålende dampe dag,til alle som har klart og slutte med alle stoffer som virkelig dreper lungen og oss som er rammet av KOLS.

 • Torske

  Champix fekk meg i kjellaren. 4 mnd sjukmelding før knotten var nokonlunde i vinkel. Det einaste positive eg kan seie om den opplevinga var at det var dråpen som fekk begeret til å flyte over for min fastlege. Eg var den femte pasienten på røykjeslutt han hadde hatt inne som fekk problemar med Champix. Han kom ikkje til å anbefale nokon av sine klientar Champix som røykjeslutt. Skal bli litt interesant å vete kva han seier til å gje meg ein «resept» for å ta med meg damparen offshore. Der er slikt forbode grunna at det er eit elektronisk, portabelt instrument. Difor er det lett å ta med seg utanfor bustadkvarteret….

 • Johnbluntt

  Skypumpen er helt rå, nydelig godt skrevet.

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper