Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Sjefspumpens blogg: FDA og TPD - Hva betyr det for deg? - Skypumpen

Sjefspumpens blogg: FDA og TPD – Hva betyr det for deg?

4070dc2a-fd54-41f4-bbfe-2412ea39de7c

10 Mai i år presenterte FDA tidenes strengeste reguleringer på e-sigaretter i USA, og nå følger lignende reguleringer over hele Europa.

Men hva går egentlig reguleringene ut på?

I USA: Fra og med 8. oktober 2016 så blir det ulovlig å legge ut nytt damputstyr for salg. Eneste måten nye produkter kan komme for salg er å gå gjennom en søknadsprosess som både er dyr og lang. (PMTA) Denne prosessen er for dyr for de aller fleste produsentene, og det betyr i all hovedsak at man vil sitte igjen med kun de største produsentene. Videre så har det blitt satt begrensninger på praktisk talt alt som effekt, tankvolum og utforming. Les mer om FDA’s reguleringer her.

HALO E-CIGS er første e-juice produsent som saksøker FDA for deres nye reguleringer.

FDA sine reguleringer er ikke veldig ulike EU sine krav som er beskrevet i TPD (Tobacco Product Directive). TPD begrenser f.eks tankvolum til 2 ml med væske, innfører en maksgrense på 24mg/ml nikotin i dampvæske og klassifiserer alt av damputstyr som et hjelpemiddel og tobakksprodukt… selv om det ikke inneholder hverken tobakk eller nikotin.

I Norge så vil legemiddelverket være høyeste organ for godkjenning av nye produkter. EU direktivet kan tre i kraft mellom 20. mai 2016 og Oktober 2020. Nøyaktig dato er fremdeles ukjent og det er fremdeles mulig at EU-landene kommer med en offisiell klage eller tar i bruk veto-retten. Foreløpig er det ingen Europeiske land som har tatt i bruk veto-retten, men det kan se ut som at storbrittania blir første nasjon som i det minste bestrider EU sine urimelige krav. Les mer om TPD her. (PDF)

Men hvordan vil dette påvirke din hverdag?

 • Du vil ikke kunne finne informasjon eller bilder av produktene i nettbutikkene
 • Det tar opptil 8 mnd. før et produkt når hyllene etter lansering
 • Det blir ulovlig å ta med seg damputstyr over grensene (Sverige inkludert)
 • All form for import trenger lisens
 • Du kan ikke kjøpe nikotinholdig væske med høyere konsentrasjon enn 24mg/ml
 • Du får ikke lenger kjøpt tanker som holder på mer enn 2 ml med væske
 • Dampvæske kan ikke selges i beholdere med større volum enn 10 ml.
 • Smak kan bli forbudt (!)
 • Omtaler hvor produktet har blitt sponset av en forhandler blir forbudt.
 • Røyking og damping blir sidestilt mtp hvor det er tillatt/forbudt å røyke/dampe.
 • Du risikerer prikk på rullebladet, bot og fengselsstraff ved overtredelse av noen av punktene over.

Skypumpen reagerer på reguleringene med sterk avsky. Fra et folkehelseperspektiv så er det absurd å skulle forby eller sette en stopper for damping slik vi kjenner det. Vi har endelig fått et effektivt middel for røykslutt, som er bevist over 95% tryggere enn tradisjonell tobakk, og nå ønsker myndighetene å sette en stopper for det.

Såklart det er noen produkter som slipper gjennom lovgivningene. Vi vil fremdeles ha tilgang på produkter som cigalikes og disse vil også finne veien til vanlig dagligvare, men litt mer avansert utstyr enn som så, og som er beviselig langt mer effektivt i det lange løp, vil bli forbudt å omsette.

Å skulle kalle damputstyr for et tobakksprodukt så lenge det er spesifisert «for damping/e-sigaretter» er rimelig drøyt. Spesielt når damputstyret i seg selv ikke inneholder tobakk eller nikotin i seg selv. Det er tilogmed svært sjeldent at dampvæske med smak av tobakk.. faktisk inneholder tobakk i seg selv.

Den største misoppfattelsen som uinnvidde sitter med, er at tobakk er et rent biologisk remedie. Tobakk i seg selv er et produkt, og inneholder mellom 4000-7000 ulike kjemikalier, mens dampvæske kan innholde 2-300 ulike kjemikalier. Det har desverre versert og blitt delt i hytt og gevær at dampvæske inneholder 4-5 kjemikalier, noe som rett og slett er feil. Det inneholder litt mer enn som så, men det er ikke i nærheten av det samme som et tradisjonelt tobakksprodukt kan inneholde. Det har forsåvidt dukket opp noen kjemikalier som kan være kreftfremkallende hos noen juiceprodusenter, men disse har bransjen allerede hatt en oppvask med og fjernet/redusert mengden. Les mer om Diacetyl her.

Kampen for dampen har såvidt begynt. Motstanden mot de nye lovgivningene har følgelig blitt et internasjonalt fenomen, og det levner liten tvil om at det er sterke økonomiske krefter som vi kjemper mot. Sannheten er at myndighetene taper enorme summer med kapital dersom legemiddelverket og tobakksprodusentene ikke lenger kan skilte med gode salgstall. Røyking er lønnsomt i alle ledd, men damping/ e-sigaretter blir direkte ulønnsomt i takt med at folkehelsa forbedres.

A Billion Lives er en dokumentar som tar for seg nettopp hvordan legemiddel- og tobakksindustrien systematisk ønsker å utslette damprevolusjonen som har potensiale til å redde milliarder av liv.

Har du noe å tilføye? Bruk kommentarfeltet!

 

 • Jeremy

  Who wrote this article? I mean, who is the actual author?

  • This article is a result of alot of reading and own interpretations of both the FDA and local norwegian/european legislations regarding vaping as a tobacco product. You can find me on Facebook: Jo Chr. Rand aka Skypumpen

 • Skybert

  Staten taper millioner på at folk slutter og røyke derfor dem gjør seg så jævli vanskelig.. kjenner jeg blir forbanna

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper