Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 De vanligste brukerfeilene... Del 1

Damping: Vanlige brukerfeil – Del 1

vapingbad
Dampere er en sær rase. I tillegg så er vi nordmenn og nekter å lese bruksanvisninger. Slik blir det ofte litt kluss av. Her er del 1 av de mest utbredte brukerfeilene!

Salget av e-sigaretter og utstyr har mer en doblet seg i løpet av det siste året. Nyere undersøkelse fra SSB rapporterer at så mange som 500 000 nordmenn har prøvd e-sigaretter. 100 000 nordmenn bruker e-sigaretter ukentlig hvorav 50 000 sier at de er daglige brukere.

Det er fort gjort å skylde på forhandlere eller produsenter når det er noe som ikke helt virker. Heldigvis er det ganske stor takhøyde i brukergruppen til Norsk Dampselskap på Facebook, noe som stadig vekk redder nybegynnere ut av diverse kriser. Men desverre så er ikke alle medlem av NDS eller noen andre brukergrupper hverken på nett eller andre steder.

Her er de mest utbredte brukerfeilene: (ingen spesiell rekkefølge)

1. Juice/ e-væske i lufterøret
Jeg får juice i munnen. Det spruter juice ut av munnstykket!
Hovedårsaken til at dette skjer er at det har kommet noe væske inn i luftrøret som sitter i midten av tanken. Det tynne røret, må aldri få noe væske i seg. Selv bittesmå dråper er nok til å få juice til å sprute ut av munnstykket. Sammenrullet dopapir eller piperensere kan være til stor nytte med å løse et slikt problem.

Både dråpetellere av glass og de medfølgende gummi/plast-nålene som sitter på juiceflaskene er desverre dårlige løsninger. For å fylle tanken på riktig måte, så bør du enten ha en opptrekkssprøyte eller bruke en nåletube. Selv med riktig påfylling så kan det skje uhell, så vær heller føre var og tørk godt etter hver påfylling.

2. Fordamperhodet er ikke riktig tilskrudd
Det lekker, surkler og kommer juice ut av luftventilen!
Fordamperhodet er den delen som varmer opp juicen. Den ser litt ut som en tennplugg og finnes i veldig mange varianter. Tynne, tykke, lange og korte. De må byttes etter en stund med bruk, men det kan hende at dette fordamperhodet skrur seg litt og litt ut for hver gang du skrur opp tanken. Om du nylig har byttet fordamperhode så kan det være at du kanskje har fått noe væske neddi hullet hvor fordamperhodet skal skrus på, eller at den ikke er skrudd ordentlig til. Du kan oppleve samme typer problemer om den er skrudd altfor hardt fast.

3. Vasking med unødvendig kraft
Du ser kanskje at folk nevner at det er lurt å vaske brukerutstyret sitt… og det er helt riktig, men det finnes riktige og gale måter å gjøre dette på. Det er ikke nødvendig å bruke kraftige rengjøringsmidler med farlige kjemikalier. I de aller fleste tilfeller så holder det i massevis med kun varmt vann. Hold deg unna stålbørster og «harde» vaskebørster. En svamp er et mye tryggere alternativ, men hold deg til den myke siden, ikke bruk den ruglete siden. (om du har slike)

Hvis utstyret ditt har blitt ekstremt skittent av en eller annen merkelig grunn så er ketsjup eller bakepulver en grei løsning, men kun på deler av rent metall eller glass. Må skylles og tørkes ekstremt godt før du tar i bruk utstyret igjen. En hårføner f.eks kan gjøre nytten, men ikke overdriv.

4. Fuktig batteri -og tankpol!
Batteriet vil ikke fyre. Jeg får feilmeldinger som nevner Atomizer ett eller annet…
Juice i eller på selve batteriet, uansett om det er en spinner eller mer avansert boxmod kan forårsake kortslutning og feilmeldinger. De vanligste feilmeldingene er noe som «Atomizer short» , «Check atomizer» eller «LO Atomizer». Hver eneste gang du bytter tank, eller skrur en tank på modden din, så dobbeltsjekk at det er absolutt null væske i batteripolen eller på undersiden av tanken. Dette kan forårsake kortslutning og rapportere feil ohm til batteriet, som kan føre til overbelastning og brente coiler.

Omlag 50% av all retur til forhandlere skyldes brukerfeil av ulike sorter. Kortslutning grunnet juice i batteri er et av de hyppigste.

5. Vann i tank eller i e-væsken
Ofte et resultat av vasking, eller at noen prøver å vanne ut en sterk e-væske. Vann har ingenting å gjøre i en tank med mindre den er i vask. Vann sammen med dampvæske / juice er en dårlig kombinasjon selv om det er en flytende væske. Sørg for at tanken er helt tørr etter vasking. Hvis du ønsker å «tynne ut» eller endre smaken på en juice, så bland heller med en litt mer nøytral ferdigjuice. Hvis du er godt inni dampeverdenen så er det mulig å blande juice selv fra scratch, men da med bruk av riktige baser og essenser.

6. Ødelagte / slitte gjenger
Bruk av knipetang, hammer eller andre verktøy av metall kan forårsake ødelagte gjenger. Det er fort gjort å skru ting for hard til, eller at det oppstår vakum. Du bør aldri «overskru». Med en gang du får litt motstand, så stopp. Litt lenger enn at den er løs og bevegelig, men ikke så hardt at den «sitter bom fast». Det finnes metoder å få skrudd ting fra hverandre enn bruk av feil verktøy. To gummistrips eller gummihansker er en mye tryggere løsning. Selv klippet jeg noen strimler av en Yoga-matte jeg hadde i boden, som har blitt redninger i ekstreme tilfeller.

7. For høy watt
En av de aller vanligste brukerfeilene er å kjøre batteriet sitt på altfor høy watt. Mange tror at høyere watt automatisk gir bedre smak/damp. Dette er helt feil. Watt henger sammen med motstand (ohm). Og desto høyere ohm, desto lavere watt må til for å gjøre coilen varm. Vi anbefaler nybegynnere til å holde seg på over 1,6 ohm og under 12 watt. Dette blir ikke ordentlig aktuelt før du går vekk fra enkle spinner-startsett, og over til litt mer avanserte batterier som f.eks iStick. En god regel er å starte på så lav watt som mulig og så jobbe seg oppover. Ikke i motsatt rekkefølge. Det er ingen vits å leve i «faresonen». Kjenner du en brentsmak på 12 watt f.eks så gå ned til 11 dersom utstyret ditt tillater dette.

Lytt til erfarne brukere. Spør om råd. Bli medlem i Norsk Dampselskap sin brukergruppe på Facebook.

8. Gi juicen tid til å trekke!
Hvis du akkurat har fyllt på tanken din, eller byttet fordamperhode, så gi tanken tid til å trekke. Det anbefales også å dryppe 1 dråpe rett i bomullen på fordamperhodet dersom det er helt nytt. Er du for utålmodig, så kan det føre til at du tørrbrenner fordamperhodet og ødelegger det fullstendig, slik at juicen smaker brent uansett hva du gjør senere.. Resultatet blir ofte at man bare er nødt til å kaste fordamperhodet og kjøpet et nytt. 10-15 minutter bør være et minimum før du tar et trekk for å være på den sikre siden.

9. Overlading og utlading
Lading over natta er ikke anbefalt. Lading bør alltid være under oppsyn og det gjelder absolutt alle elektroniske duppeditter. Overlading kan føre til overspenning, kortslutning og generelt senke batterilevetiden drastisk. Det anbefales ei heller å «bruke opp» batteriet fullstendig. Det aller meste av batterier til damputstyret trives best med «klattlading», altså å lade før det går helt tomt.

10. For rask utvikling..
Sist, men ikke minst. Jeg vet godt hvor morsomt det er å dampe og hvor ivrig man kan bli etter å finne noe «bedre». En av de aller vanligste feilene er at vi rett og slett prøver noe nytt før vi er ordentlig kjent med hvordan ting fungerer. Dette er også grunnen til at man aldri skal anbefale avansert utstyr til nybegynnere. Sub-ohm, selv en eGo ONE er ikke anbefalt til nybegynnere. Det er først når du forstår hvordan watt og ohm fungerer, og forskjellen på ulike typer juice.. at tiden er inne for avansement.

Les Vanlige Brukerfeil Del 2 her!

Les også:
De 10 dampevettsreglene
Hva er damping, hva er e-sigaretter?

Har du noen andre generelle råd for å unngå brukerfeil? Bruk kommentarfeltet under!

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper