Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Damping og E-sigaretter - Hva er det, og hvordan virker det? - Skypumpen

Damping og E-sigaretter – Hva er det, og hvordan virker det?

dampforklaring_skypumpen

Her er det absolutte grunnleggende rundt damputstyr, hva det er og hvordan det virker.

Det er lenge siden jeg skrev en generell artikkel om damping nå. Sist var vel en artikkel om Cloudchasing, men den var nok mest beregnet på godt viderekomne brukere.

Vi dampere ønsker å bruke ord som damp og damputstyr om utstyret vårt. Ordet «e-sigarett» er litt missvisende og er et forenklet ord som ofte blir brukt i media. Med ordet sigarett så tenker man automatisk «røyk» noe vi ønsker å ta avstand fra. Rent fysisk, teoretisk og i praksis så er det damp som kommer ut av vårt damputstyr. Røyk er en helt annen prosess, og er avhengig av at noe fyisk brenner opp.

Inni alle fordamperhodet så skjer det noe lignende som dette. Et varmeelemt av en metallwire, med bomull enten inni eller ompakket.

Inni alle fordamperhodet så skjer det noe lignende som dette. Et varmeelemt av en metallwire, med bomull enten inni eller ompakket.

Prosessen
Det er et varmeelement som forårsaker at det fordampes væske. Dette varmeelementet er det vi kaller en coil, og rundt eller inni denne coilen så er det ulike absorberingsmaterialer. Så lenge det er juice i absorberingsmaterialet så vil det fordampes væske når coilen blir oppvarmet. Skulle bomullen f.eks bli litt tørr fordi den ikke får tilført rikelig med væske så vil varmeelementet begynne å tære på bomullen, og dermed skape en brentsmak. Så lenge du er inneforstått med at absolutt alle tanker bygger på det samme prinsippet, så er det enklere å forstå hvordan variasjonene er med på å skape ulik effekt.

Målet, uansett om det er en tank som bruker ferdigfordamperhoder, selvbyggerelement eller er kún en dripper uten tank; er nettopp det å fordampe væske og ikke brenne absorberingsmaterialet.

For å unngå at bomullen blir tørr så må man enten justere varmen på varmeelementet slik at det ikke fordamper mer væske enn bomullen klarer å trekke til seg. Ellers så må man legge inn naturlige pauser i dampingen. Antall sekunder hvor man holder fyringsknappen inne er også en faktor som er med på å avgjøre hvor fort juicen fordamper.

Det finnes ulike fordamperhoder som normaltvis er ment for én spesifikk tank med mindre noe annet er oppgitt. Selv om de har samme formål, så er det ofte store variasjoner på utformelsen, størrelsen og gjengene så det er lurt å ha en sånn ca oversikt over hva utstyret ditt heter. (Produsent og Produktnavn)

Hvordan coilen er viklet kan skape variasjoner, og er avhengig av ting som type wire brukt, antall omganger , størrelse på omgangene og hvor de er plassert. Dette gjør at man får ulik motstand som krever ulik effekt. Jeg skal ikke gå inn på dette i denne artikkelen, men en liten tommefinger-regel er at lav motstand trenger høyere watt, og høy motstand trenger lavere watt.

vaping-atomizer-coils

Dette er hvordan ferdige fordamperhoder kan se ut. De har alle prinsippet nevnt over. Coilen er innebygd, og de hvite hullene du ser er juicekanaler som slipper væske inn til coilen. Størrelsen på disse hullene kan bestemme mengden juice som fordamperhoder lar komme til bomullen.

 

For å få i gang prosessen nevnt over, så må man ha et dertil egnet batteri, eller en mod. Disse finnes i en rekke ulike former, størrelser og med ulik kapasitet, funksjonalitet og ikke minst design. Oppgaven til batteriet/modden er å tilføre coilen en spesifikk mengde med strøm. Helst akkurat nok til å varme coilen til en temperatur som gjør at bomullen får nok tid på seg til å trekke til seg nok væske. Det er ofte oppgitt på fordamperhoder hvor høy effekt de kan operere på. Står det f.eks 20-40w så betyr dette at du trenger en mod som leverer minimum 20w, men bør nok ha en som kan levere 40-50 på det meste. Grunnen til at det står «Fra og Til» er blant annet fordi at det finnes ulik tykkelse på e-væske. Hvis juicen er veldig tynn, så er det ofte et høyt PG-Innhold. PG (Propylene Glycol) vil trekke raskere inn i absorberingsmaterialet enn VG (Vegetable Glycerine) som er betraktelig tykkere.

maxresdefault

Ulike typer sylinderformede mods. I tillegg til disse, så har man boxmods som finnes i både små og store utgaver for ulik effekt og batterikapasitet.

 

Gjenger og koblinger
ego-510-threadDet finnes to standarder når det kommer til gjenger som kobler batteri/mod til en tank. Den ene typen heter eGo og er en ganske tynn løsning. Dette er den som brukes i typiske «vaping-pens» hvor både tank og batteri er sylinderformet, er relativt slanke og egentlig ser ut som en vanlig penn. Den andre standarden heter 510, og absolutt alle batterier/modder og tanker som har nevnt «510» er kompatible med hverandre når det kommer til størrelse på gjengene. En ting som kan avgjøre om de vil «passe sammen» når det kommer til ren passform er antall millimeter tanken er i diameter. For å unngå et overheng mellom mod og tank, så er det greit at tanken er like stor eller mindre enn maksbredden på batteriet/modden.

Ingen damp uten væske
For at det skal bli noe damp i det hele tatt så må det være en væske i tanken. Dette behøver du ikke å tenke på dersom du bruker en cigalike eller noe som bruker utskiftbare ampuller. Disse har allerede en væske i seg og byttes ved å bare bytte ampull.

Det aller meste av damputstyr er avhengig av at man fyller på væske selv. Denne væsken er det jeg refferer til som «juice». En typisk dampvæske inneholder PG (Propylene Glycol), VG (Vegetable Glycerine) og ulike aromaer for å lage en smak. Det er stor variasjon på dampvæske og blandingsforhold. PG er en tyntflytende væske, mens VG er en litt tykkere. PG er den delen som bærer smaken best og kan ha et lite halsrøsk. VG er den delen som produserer mest damp, og er betraktelig mykere for halsen.

Det er anslått at ca 5% av befolkningen kan ha allergier mot disse stoffene og kan gi utslag i form av forbigående utslett eller svimmelhet. Det er samtidig viktig å merke seg at PG og VG finnes i praktisk talt alle flytende husholdningsvæsker som finnes, så er du først allergisk så er det trolig noe allerede er vant til.

Det er viktig å forstå at man KUN kan og bør dampe væske som er laget spesielt for damping. Man må ikke forveksle denne væsken med f.eks olje, vann, eller essenser brukt til andre ting.

e-juice-varianter

 

Du kan få tak i denne juicen, eller dampvæsken både i Norge og i utlandet. Det er ikke tillat å selge nikotinholdig e-væske i Norge, men det er lovlig å bestille nikotinholdig e-væske fra utlandet. Det er også mulig å importere i litt større kvanti dersom du har en legeattest hvor det står spesifiset at du bruker nikotinholdig væske i forbindelse med røykeslutt. Denne attesten må også sendes til den aktuelle nettbutikken og også spesifiseres på kvittering for å unngå problemer med tollvesenet. Bor du nærme svenskegrensa eller kjøper e-væske fysisk i andre land så holder det å ha med legeattest.

Det er viktig å skille mellom personlig forbruk og det å importere mengder som kan oppfattes som ment for «videresalg».

Dette gjelder langt mer enn bare e-væske og er også gjeldende for absolutt all annen import. Det være seg brus, bleier, mobiler, røyk, snus eller kjøtt for den saks skyld. Hvis tollerne finner mengdene mistenkelige så har de rett til å kreve dokumentasjon på forbruk eller hva man skal bruke ting til. Her er det altså helt ok å bruke ren fornuft og forstå at det er snakk om skjønn, og for å unngå ulovlig import av momspliktige varer som kan oppfattes å være til videresalg.

Det er kun lovlig å bestille dampvæske med nikotin fra EØS land som tillater nikotinholdig væske til sine innbyggere. Hvis landet har samme regler som Norge om salg av nikotinholdig e-væske så er det også forbudt å bestille derfra, og kan og vil medføre bot og i verste fall politianmeldelse. Danmark og Ungarn f.eks er land man ikke kan/bør bestille fra.

Her er noen plansjer som Jimmith har laget som også kan være til hjelp:

Hva er damping e-sigaretter886961_1695420004004499_7386030307085161224_o

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper