Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Dampetikette - Hensyn eller arroganse?

Dampetikette

Vape Donts

Dampere ser på dampingen som ett sunt alternativ til røyking, og vil gjerne vise vårt sunne valg ovenfor andre. 

Problemet imidlertid er at ikke alle deler samme entusiasme og kunnskap som flere av oss. I noen tilfeller så kan vi faktisk være så uheldig å skade vårt rykte som dampere ved å ikke ta hensyn.

Jeg sitter her som fersk skribent for SKYPUMPEN og funderer på hva min første artikkel skal handle om, da det slår meg..

Dampetikette. Damping i de så utbredte former som det nå begynner å bli, så er det mange meninger om hva som er alright og ikke.

Vi har alle sett diskusjoner, og jeg vil ikke påstå at jeg har noen fasit på hva som er rett og galt når det gjelder hva som er akseptabelt. Diskusjonene går ut på; kan jeg dampe på dette stedet jeg skal til,  jeg ble snakket til av ikke damper, osv.

Problemet med e-sigaretter og damping i det offentlige kan by på sine problemer. Både sosialt og politisk. Selv om damping ikke inneholder samme skadelige stoffene som sigaretter gjør, så er det personer som føler seg brydd over dampingen.

Så hva gjør vi? Skal vi dampe fritt, og spre det gode budskap og belære de som ikke vet hva dette er? eller skal vi bukke under, og krype til røykeplasser og akseptere det sosiale presset?
Hvordan kan vi dampe i offentlig uten å bli sett på som arrogante tosker?

 

Damp Etikette

La oss begynne…

Du kan ikke dampe hvor du vil
En av de største fordelene med damping, er hvor mindre skadelig det er i motsetning til røyk. Det er jo tross alt derfor vi damper, fremfor å røyke. Men selv om damping ikke er så skadelig, så er det personer som vil se på damping som sjenerende. Det er også de som er av den oppfatning om at damping er kjempefarlig. Noe som kan være greit å ta med seg er, om det er offentlig plass, hvor det er mange personer, så la vær i den grad det er mulig. For eksempel, Buss, Tog, Fly, Flyplasser, Sykehus, Resturanter, osv.

Hvis du tenker deg tanken: Om jeg spør alle sammen som er her, om det er greit at jeg damper, vil noen si nei? Hvis det er stor sjangs for at noen kommer til å si nei, prøv å la være.

Faktisk så vil det skade saken vår mer å bli sett på som arrogante tosker som gjør hva vi vil, når vi vil, enn å vise hensyn, og tilpasse oss de andre rundt oss.

Vi dampere elsker også skyer. STORE skyer. Jo større cumulus-skyer av damp vi kan produsere, jo bedre er det. Dette er ikke greit om du er på offentlige steder. Skyen må i det minste ha gått i oppløsning lenge før den treffer nærmeste person. Selv om det er mange som liker musikk, så er det stor forskjell å høre på musikken din på hodetelefoner, og dra med seg en henger fullastet med høytalere pumpende ut musikken på 11.

Selv om lakrisdampen, eller jordbæreimen fra utpusten din kan virke forlokkende, så kan andre bli brydd av både lukt og tåke. Andre sine meninger spiller like stor rolle som dine egne. Ville du satt pris på at damen ved nabobordet tar å dynker seg med Justin Biebers rose parfyme, mens du forsøker å sitte å spise en herlig biff? Eller Høre på telefonsamtalen om liktær og hvem som har slått opp med hvem, til han som sitter forran deg på bussen, mens du forsøker å lese dagens nyeste artikkel på SKYPUMPEN? Vi mennesker liker å konsentrere oss om en ting, om det så er å lese uavbrutt, eller bruke alle sanser mens vi fortærer biffen vi sitter å stirrer på.

Hensyn

Les deg opp på informasjon
Det er masse bevis både for og i mot damping, og mye av den positive informasjonen blir ikke spredt like godt som den negative. Lær deg så mye du kan, og spre det gode budskap. Dette kan føre til at det vil bli mer sosialt akseptert å dampe etterhvert. Det finnes flust av informasjon som støtter vårt valg om å bytte ut røyken med damp. Begynn med å snakke med røykerene mens du står på en røyke plass.

Litt er hvertfall bedre enn ingenting..

Spør de rundt deg
Spør! Du kan være ganske sikker på at du ikke kommer til å skade noen med passiv damping, men du kan gjøre de ukonfortable og sinte.

Det er også vanskelig å vite om det er steder der det er sosialt akseptert å dampe. Løsningen er såre enkel. Spør de rundt deg, eller de som er ansvarlige på stedet. Og om du får ett nei, så aksepterer vi svaret uten videre argumentering. Du kan gjerne komme med nyttig informasjon, men forvent ikke å overtale vedkommende. Du kan i beste fall skape en sunn diskusjon, som kan resultere i en revurdering av tidligere standpunkt. Selvom det ikke er alle som er i mot damping, så er det god folkeskikk å spørre om det er greit om du damper.

Respekter andres ønsker
Selv om ønsket kan være av det mindre opplyste svaret, så aksepter andres valg. Det er ikke alle som deler samme interesse som deg. Noen liker katter, andre liker hunder. Noen er så sære at de liker reptiler. Problemet er at de som ikke har interesse for damping, vil helst slippe å bli prakket på vår hobby så fort noen ser sin mulighet. Vi kan trekke enkelte likhetstrekk med dørselgere, jehovas vitner, fotballsupportere og rånere. Både ved direkte og indirekte eksponering. Deres bekymringer kan være ubegrunnet, men det betyr ikke at de bør bli ignorert, spesielt hvis du ønsker at damping skal bli sosialt akseptert.

Konklusjonen blir:
Ikke vær en tosk. Om du tror at noen kan bli brydd av det du gjør, så la vær. Ta heller å spør, og aksepter svaret. Om de ikke vil høre damperenes glade ord, så respekter deres valg.

Vis at vi dampere er hensynsfulle, og ikke arrogante tosker.

Delta i diskusjonen! Bruk kommentarfeltet under!

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper