Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Cloudchasing: Jakten på dampskyen

Cloudchasing : Jakten på dampskyen

Cloudchasing Las Vegas

Fra Vape Summit Las Vegas Mai 2015 – Bilde fra Telegraph.co.uk

I USA så er Cloudchasing et eget prestisjefylt konkurranseelement på messer. Men hva er egentlig hemmeligheten til større skyer? Skypumpen forklarer..

Først og fremst vil jeg påpeke at denne artikkelen er myntet på de som ser på damping som en hobby og livsstil og ønsker å lære mer om litt mer viderekomne elementer. Jeg ønsker ikke å gå inn på en debatt om det ser kult eller teit ut. Det er ingen som tvinger en til å blåse store skyer. Samtidig så vil jeg oppfordre Cloudchasere til å ikke «plage andre» med det i sosiale settinger med mindre man er omringet av meddampere som også har damping som hobby og livsstil.

Denne artikkelen vil inneholde en del tekniske termer og kan virke «gresk» for nybegynnere. Det finnes ikke noe enkelt svar på hvordan å få mer damp. Absolutt alle disse punktene spiller inn, og dersom du skumleser eller hopper over avsnitt så er sjansen stor for at kabalen rakner.

Jeg skal ikke gå inn på teknikk for å blåse ringer eller gjøre andre dampetriks. Dette er rett og slett kun en guide som hjelper en i jakten på å blåse så store, fyldige skyer som mulig.

IMG_1414§ 1.0 Det fysisk grunnleggende

Størrelsen på skyen din er ikke bare avhengig av hvilket utstyr du bruker, det er visse fysiske ting som man rett og slett må trene seg opp til å mestre.

§ 1.1 Lungekapasitet

Om du nettopp har gått over fra tobakk, så fungerer lungene dine på ganske lav kapasitet. Jeg vil anbefale å ta en tur til legen og ta en måling på lungekapasitet bare for å se hva du har å «jobbe med». Etterhvert som du klarer å kutte røyken, og erstatter fullstendig med damp så vil lungekapasiteten din komme tilbake for fullt. Dampen i seg selv bidrar meget positivt til å øke lungekapasiteten og forbedre selve pusten, trekket og volum.

§ 1.2 Inhaleringsteknikk

Det er praktisk talt umulig å få til store skyer om man fremdeles tar munn-til-lunge trekk. Direkte lungedrag er en absolutt forutsetning for å få inn så mye damp som mulig på en smertefri måte. Litt av kunsten ligger også i å vite hvor hardt man skal trekke. Man er nødt til å justere kraften på selve innpusten utifra flere faktorer som f.eks luftventiler, størrelse på driptip.. og andre ting som jeg skal gå inn på punktene om utstyr.

§ 1.3 Pusteteknikk

Operasangere og klassisk trente sangere bruker mange år på bare å mestre pusten. Slik er det med cloudchasing også. Man må rett og slett trene og gjøre pusteøvelser jevnlig. Alt fra å synge av full hals i dusjen til å holde pusten under vann hjelper. Det er også en fordel å ha en godt hydrert kropp og hals. Halspastiller er et godt hjelpemiddel. For å kunne avansere til f.eks dampetriks så trenger man en godt over gjennomsnittlig kontroll på både innpust og utpust.

Alle som har blåst ut et stearinlys vet sånn omtrentlig hvor hardt man må blåse for å bare slukke flammen og ikke blåse stearin utover hele bordet.

Trekker du inn mer luft enn damp så vil dette forårsake at også mindre damp kommer ut, så å kjenne utstyret sitt og vite nøyaktig hvor mye damp som produseres og trekkes inn vil være en avgjørende faktor. Det hjelper også å varme opp før man setter i gang med selve cloudchasingen. Alle de tullete type stemmeoppvarmingsøvelsene du har sett på film, er faktisk noe som også kan forbedre ditt «cloudgame».

§ 2.0 Tankens utseende og spesifikasjoner

Jeg vil dele dette avsnittet opp i 2 kategorier: Tanker / Clearomizers (Jfr §2.1.0)  som bruker et ferdigfordamperhode eller har et RBA element.. og en Dripper/RDA (Jfr. § 2.2.0) som er spesielt laget med tanke på cloudchasing. I ordentlige konkurranser så brukes det utelukkende en RDA. Fordelen er at man kan ta lengre trekk uten å brenne bomullen og at man manuelt tilfører de mengene med juice som skal fordampes for hver session. En annen fordel er at man kan bygge om coil til å ta opp så mye væske og deretter fordampe den helt etter egne spesifikasjoner.

§ 2.1 Clearomizer med ferdigfordamperhode/RTA

Ikke det optimale for cloudchasing, men dersom man har fysikken i form (Jfr. § 1.o Det fysisk grunnleggende) så er det absolutt mulig bare man har utstyret i orden. Det er et par elementer som er helt avgjørende for å få ut så mye damp som mulig.

SMOK TFV4 Triple Coil

SMOK TFV4 Triple Coil

§ 2.1.1 Juicekanaler

Juicekanalene er selve flaskehalsen i ferdigfordamperhoder og RTA løsninger. De bestemmer hvor mye juice som tilføres coilen og hvor raskt det trekkes opp klart til å fordampe. Dersom du tar for lange trekk eller har på for høy watt/temperatur, så vil du risikere å fordampe mer væske enn det faktisk finnes i absorberingsmaterialet. Dette vil medføre brent smak, og dryhits, og kan potensielt ødelegge fordamperhodet fullstendig. Tykkelsen på juicen har også mye å si. Hvis juicen du bruker er tykkere enn juicekanalene klarer å håndtere så vil du få et problem. Jeg vil nok ikke anbefale å gå stort høyere en 70-80% VG på løsninger med ferdigfordamperhoder eller begrensde juicekanaler i forbindelse med cloudchasing over lengre sessions. Tar du lenger pauser mellom hvert trekk så kan du redusere sjansen for dryhits.

FreeMax Starre

FreeMax Starre

§ 2.1.2 Luftventiler

For cloudchasing så har størrelsen på luftventilene ekstremt masse å si. Først og fremst så må man være klar over hvor mye luft som dras gjenom tanken, deretter plukker opp damp og kommer ut av munnstykket. Du må regulere inhaleringsteknikken til hvor åpne luftkanalene er. Med litt øvelse så kan man få mye damp ut av selv trange løsninger så å ha helt åpne luftventiler er ikke nødvendigvis en forutsetning.

Det er en fordel at luften ikke tar mange omveier før den når coilen. Formen på luftkanalene og tankens utseende/spesifikasjoner kan ha veldig mye å si. Tanker hvor luften blir vinklet eller ført uhindret til fordamperhodet er den beste løsningen.

§ 2.1.3 Coilens utforming

Det er en fordel at coilen er av typen Vertical (altså at den står på høykant og luften går tvers gjennom coilen mens bomullen er pakket utenpå og ikke inni selve coilen. Dette gjør at lufttrekket går helt uhindret gjennom coilen og dermed gir et langt luftigere trekk. Selve omkretsen på omgangene kan også ha mye å si. Dual og triple coil fordamper mer væske enn single coil løsninger, men fører også til raskere dryhits. Vertical Coils kan gjøre at smaken blir noe begrenset, men det vil jeg ikke ta med i betraktning i en cloudchaser guide som dette.

§ 3.1.4 Absorberingsmateriale

Typen «bomull» som brukes kan også ha veldig mye å si. Det er forskjellig densitet i ulik type absorberingsmateriale. Hva dette betyr sånn rent i praksis er at det tar ulik tid for juicen å bli absorbert. Bomull med tykk densitet vil f.eks medføre at juicen bare blit liggende oppå og bruke lenger tid på å trekke inn. Bomull med kortere fiberlengde vil gjøre at juicen trekker raskere inn, men vil samtidig øke sjansen for dryhits. En mer fluffy / luftig bomull vil sørge for at den absorberer større volum og at man rent teknisk også vil få flere trekk før den tømmes for væske / oppnår dryhits.

§ 3.1.5 Skorsteinens utforming

Skorsteinen er gjerne todelt. Den ene delen går utenpå selve fordamperhodet / rba-basen, mens den øvre delen er en noe tynnere løsning som går fra fordamperkammeret og leder ut munnstykket. Nøyaktig hvordan disse er utformet kan ha mye å si. Det er en fordel at den er strømlinjeformet og ikke har et «hakk» eller andre hindringer som gjør at dampen blir noe «hemmet» på utveien. Det er også en fordel at den øvre skorsteinen ikke er for tynn som da regelrett porsjonerer dampen i en tynn stråle rett inn i munnen. Da tenker jeg selvsagt fremdeles i forbindelse med cloudchasing. En type tynnere løsning er nemlig svært positivt i andre aspektere av dampingen som f.eks smak.

§ 3.1.6 Driptip / munnstykke

Det er nok en fordel å bruke en driptip som er ganske bred. Men det er liten vits å ha de store tykke løsningene om den øvre skorsteinen er veldig innsnevret. Løsninger som er ventilerte er ikke å anbefale og vil bare tynne ut dampen.

Clearomizere byr på mange utfordringer når det kommer til cloudchasing, men det er likevel ikke umulig bare man er klar over begrensningene. Å ta lengre pauser mellom hvert trekk og justere ned watten litt gjør at man begrenser sjansen for tørrdrag. I neste avsnitt vil jeg gå litt mer inn på hvordan en dripper/RDA fungerer og hvilke typer som egner seg bedre for cloudchasing.

De første sub-ohm tankene som kom på markedet er ganske begrenset på samtlige områder listet over, men ettersom «sporten» har utviklet seg og det har kommet kraftigere utstyr på markedet så begynner produsentene å trekke et klart skille mellom smak og damp. I visse eksepsjonelle tilfeller så er det BÅDE god smak og damp.. men det tilhører sjeldenheten.

Når det er sagt så er det vanskelig å få kombinert disse to tingene, da de bruker to vidt forskjellige prinsipper for å få fullt utbytte. I en smakstank så er det en fordel at dampen forblir inni skorsteinen så lenge som mulig, mens i en cloudchaser så vil du få dampen ut så fort som mulig før den får godgjøre seg til å samle opp kondens og dermed også smak.

La oss bare fortsette..

521fcd9d924751ff714a264db01adf9a§ 2.2.0 Drippere/RDA

ALLE proffene bruker en dripper /RDA i forbindelse med cloudchasing. Og med proffer så mener jeg folk som faktisk er sponset av juiceprodusenter eller andre damputstyrs-leverandører og som opptrer i konkurranser. Det finnes et veld av drippere, og å finne «riktig» dripper for DEG og din inhaleringsteknikk/pusteteknikk kan være en stor utfordring. For med clearomizers så er det også en god del likheter når det kommer til luftventilering, absorberingsmateriale og ikke minst coilens utforming. I tilllegg til disse attributtene så trenger man også enda større fokus på dine fysiske egenskaper. (Jfr. § 1.0 )

La oss ta en nærmere titt på hvilke elementer som skaper en god cloudchaser-RDA.

§ 2.2.1 Luftventileringen

For å få mest damp så bør du ha en justerbar løsning hvor du kan stille inn luftventilene tilpasset både bygg og inhaleringsteknikk. Når du vet hva du foretrekker når det kommer til lufttilførsel så er det enklere å finne frem til en dripper som IKKE har justerbar lufttilførsel for å ikke skape unødvendige hindere på innsiden av «tankseksjonen».

I en begynnerfase så er det en absolutt fordel å ha en regulerbar variant. Når du har blitt litt mer innvidd på RDA fronten, så er det nok en klar fordel å skille på drippere som er laget for smak og damp for best resultat på hver sin front.

§ 2.2.2 Coilingen

Til å begynne med så er folk altfor opptatt av å enten bygge høyt eller lavt. Men sannheten er at etterhvert så er det helt andre ting som spiller inn. Med riktig inhaleringsteknikk og forbedret lungekapasitet så har det ikke fullt så mye å si om man damper på Ω0.1 eller Ω1 .2 bare for å gi noen eksempler. Dette gjelder RDA spesielt. Men for å ordentlig få til et cloudchaser-bygg så er det visse ting man er nødt til å ta i betraktning.

§ 2.2.2.1 Coilens overflate

Med større overflate på wiren/metallet så vil det også fordampes mer væske. Når man driver med cloudchasing så er det også en stor fordel at selve coilen i seg selv holder på mye væske. Dette kan oppnås ved å stramme omgangene, slik at bomullen inni juicen «holder seg der» uten å kvele juicetilførselen. En annen teknikk som hjelper betraktelig er å ta i bruk løsninger som suger til seg masse juice i seg selv. For enkelthetsskyld så kan man ta i bruk en Twisted variant eller en ferdig clapton coil wire. Altså løsninger hvor wiren er tvinnet eller lagt i lag med eksakte mellomrom for å holde på mer væske. 2-3 omganger er altfor lite. Skal man tro proffene sitt oppsett basert på intervjuer gjort av Vape Capitol (YouTube kanal) så er Dual 20g 5 omganger 3-4 mm ø+ det beste oppsettet.

Nb! Det er ingen ordentlig fasit på hvilken coil som er best. Det er et ekstremt debattert område og jeg vil gå inn på det i en senere anledning i en egen separat artikkel. Oldschool gutta sverger gjerne til typen super sub-ohm builds som havner på under 0.1 Ω.

Nøyaktig hvor fort varmt det blir kan også ha stor betydning. Mer avanserte bygg kan få en viss «rampup time» noe som betyr at den trenger å bli litt forvarmet for å operere på full kapasitet. Det er fryktelig pinlig å skulle sette i gang med en konkurranse-runde og så er ikke coilen tilstrekkelig varm nok til å fordampe noe som helst. Se neste ledd.

§ 2.2.2.2 Coilens materiale

Det er bare å glemme nikkel og titanium. Ingen av disse egner seg for cloudchasing. Disse metallene brukes først og fremst i forbindelse med temperaturkontroll og har ingenting med cloudchasing å gjøre.

Det er 3 metaller som brukes i cloudchasing: Kanthal, Stainless Steel og Nichrome. Mens Kanthal holder på varmen lenge, så blir nichrome raskere varmt. Kombinasjonen av disse to metallene i en Clapton løsning er et absolutt minimum. Kjernen er av Nichrome for å sørge for raskere oppvarming, mens den tynne kanthalen som er surret rundt sørger for en stabil varme som fordamper mye væske på kort tid. Selve navnet «Clapton» henspeiler til typen teknikk og ikke til et spesielt metall i seg selv. Teknikken er navngitt til ære for Eric Clapton og viser egentlig til hvordan en gitarstreng er laget. Med en Clapton-løsning eller et par hakk mer avansert som En Staggered Fused, eller Stapled staggered fused med 2 eller flere kjerner, så vil man kunne fordampe enda mer væske på kortere tid. Men blir det for avansert så vil det også begrense, og sette langt høyere krav til damputstyret ditt.

Når det er nevnt så er det ikke veldig utstrakt med hverken clapton, twisted eller andre mer avanserte løsninger i typiske cloud competitions. Man har gjerne 2 typer cloud competitions. Ett hvor alle må bruke «samme utstyr» altså en mech mod med ett 18650 batteri, og en 22mm dripper. I andre konkurranser så er det litt mer fritt.

IKKE BRUK BILLIGWIRE…. Metall er ikke metall. Det er forskjellig densitet, balanse, motstand og konsistens på ulik wire. Du får kjøpt meter på meter av kanthal og nichrome fra Fasttech og gearbest f.eks men kvaliteten er også horribel. Absolutt ALT spiller inn i cloudchasing og også da kvaliteten på selve metallet. UD, Gplat og Anarchist MFG er regnet som verdens beste merker å jobbe med.

§ 2.2.2.3 Coilens plassering

Legg merke til hvor luftkanalene er plassert. Det er en fordel å ha plassert coilen i omtrentlig samme høyde som luftventilene. Du må også justere slik at luftventilene er plassert med hullene på bredden av selve coilen, og ikke slik at det er bomullen som er rettet mot luftventilene. Dette vil sørge for at du får et mye mer kontrollert og rettet trekk som da går rett gjennom coilen og drar med seg mer damp.

§ 2.2.3 Absorberingsmateriale

Å finne riktig bomull som passer for deg er en enorm utfordring. Bomullen må være av en spesiell type densitet som gjør at den holder på så mye væske som mulig. Fluffy japansk organisk bomull er den tryggeste løsningen, men den bør forbredes litt før du veker coilen. Du bør f.eks ta av det øverste og nederste laget i flatpakkede løsninger, og du bør også space ut selve overflaten for å dra fiberne litt fra hverandre og skape litt mellomrom. Når du har gjort dette så kan du «rulle» sammen bomullen og dytte den inn i coilen. Denne metoden kalles for «Scottish Roll» og sørger for at du får en så fluffy og luftig bomull som overhode mulig, og dermed trekker til seg og holder på mer væske.

En enklere variant og en personlig favoritt for min del er typen Rayon fibers som er en mer kjemisk tilvirket type bomull som er langt mer fluffy til å begynne med og som ikke brenner seg på samme måte som organisk bomull. Ulempen er at tykk juice har en tendens til å bare legge seg oppå bomullen og ikke trekke ordentlig inn. Å sette opp en løsning med Rayon Fibers krever at du tar deg litt bedre tid til å la juicen trekke før det intielle trekket, men ellers så er det utrolig enkelt å ha med å gjøre.

§ 2.2.4 Veking

Bomullen bør være så fluffy og luftig som mulig. Den bør også sitte noe «løst» inni coilen slik at en ikke kveles. Bomullen vil utvide seg når den får i seg væske, så at den er noe bevegelig inni coilen er bare en fordel. Pass også på at du har klippet av bomullen slik at den delvis fyller brønnen med en liten glippe rett under selve coilen slik at du får et uhindret gjennomtrekk på coilens bredde. Pass også på at du legger bomullen slik at den «leder» mot coilen. Når det er sagt så er det nesten litt bedre at du bruker litt for mye, enn litt for lite bomull.

§ 2.2.5 Munnstykke/driptip

Du bør ha et munnstykke som er tilpasset kraften på trekket ditt. Å ha altfor brede varianter anbefales ikke med mindre du har særdeles god lungekapasitet. Å ha et altfor luftig trekk kan ofte medføre at du trekker til deg mer luft enn damp, og dermed tynner ut dampen inni lungene. En mellomting er løsningen og gjør at du får noe bedre kontroll. Løsninger med vifte og «swirl»-kanaler anser jeg som ren gimmick og har lite å si for selve dampproduksjonen. Stort sett ser jeg på slikt som et unødvendig ledd, men som kan gjøre ting mer «behagelig». Men sånn for ren dampproduksjon så er det strengt tatt helt unødvendig.

§ 2.2.6 Dripperens egenskaper

En typisk cloudchaser RDA har luftventilene plassert sånn ca midt på tankseksjonen, har en relativt dyp brønn og et godt luftig trekk. Typiske cloudchasere blir ofte levert med typen «wide bore driptips» som tillater korte kraftige trekk.

Cloudchasing-101

§ 3.0 Juicens sammensetning

Sist, men ikke minst så har juicen sin sammensetning mye å si. Om du har lest alle punktene over så bør du også ha en viss forståelse på hvor tykk juice som er mulig å bruke på løsningen din. På en clearomizer så er det nok en fordel å ha minst 20% PG i juicen for at den skal trekke gjennom juicekanalene raskt nok. På en dripper så kan man bruke 100% VG siden selve juiceopptaket gjøres manuelt.

VG (Vegetable Glycerine) er en tyktflytende væske som produserer masse damp, og det er en fordel å ha så høyt VG nivå som mulig i forbindelse med cloudchasing. Proffene bruker et sted mellom 90-100% VG på en RDA for å få mest mulig damp. Men med gode fysiske attributter så vil man få nesten like mye damp ut av 80% som av 100%. Absolutt alt jeg har nevnt i denne artikkelen henger sammen, og juicens sammensetning MÅ henge sammen med juicekanalene, bomullen og vekingen på løsningen som du damper på. Hvis du har veldig trange juicekanaler eller en veldig tykk tett bomull så må du litt ned på VG nivået for at den skal trekke til seg juice raskt nok.

Lærte du noe av denne guiden og er det noe du føler uklart eller som du ser mangler? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltene under!

  • Jan Christian Frodahl

    Finfin gjennomgang, har forsåvidt hørt det meste før, men det er forklart veldig godt her :)

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper