Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 Avhengigheten som ble erstattet med lidenskap

Avhengigheten som ble erstattet med lidenskap

skypumpen_lidenskap

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt -Men da røyker du jo fremdeles, eller -Du er jo fremdeles avhengig av nikotin.

Dette har blitt til en diskusjon jeg ikke lenger gidder å ta. Uvitende kan få tro akkurat det de vil.. for jeg vet at det er ren og skjær ignoranse og mangel på kunnskap. Blir litt som en hvilken som helst fordom hvor man selektivt har valgt hva man ønsker å tro på, uten å noen direkte erfaring, eller tatt seg nok tid til å sette seg inn i temaet.

Akkurat denne holdningen strekker seg selvsagt utover langt flere temaer, men akkurat nå.. så henviser jeg spesielt til dampen. For «akkurat nå» er et godt stikkord på hva det vil si å være lidenskapelig opptatt av noe. Da jeg var ung så var det trening som stod på agendaen. Jeg trente 5 ganger i uka og spiste akkurat det ekspertene sa at man skulle spise. Da jeg begynte på videregående så var det politikken som appelerte mest til meg.. og var mer eller mindre et glansbilde på hvordan en Unge Høyre -politiker fra Bærum skulle se ut, snakke og te seg. Politikken ble lagt litt til side da jeg såvidt begynte å bli voksen og forstod at kompromiss ofte innebar knuste drømmer.

Min første ordentlige jobb var egenskapt. Jeg kjøpte en datamaskin på impuls og ble straks ekstremt oppslukt. Alt handlet om data og det man kunne utrette med den. Bare noen få uker etter lagde jeg min første hjemmeside, og noen måneder etter så hadde jeg skapt meg en arbeidsplass. Drøye to år etter solgte jeg selskapet mitt og satt på en ganske «ok» kapital.. i hvertfall på papiret. Penger var noe som kom enkelt til meg og daytrading ble mitt nye dop.

Gjennom alle disse periodene så var tobakken med meg. I oppturer og nedturer så var sigaretten min aller beste venn. Den overlevde sinnsyke ekser, børsfall, konkurs og knuste drømmer.

tumblr_nbbnwoYk3I1qfylqro1_1280Jeg anså aldri røyken som et problem. Det var heller ingen avhengighet. Jeg valgte rett og slett bare å ikke kutte den ut av livet mitt, og det var egentlig ikke før jeg oppdaget dampen at jeg så på hvilke falske premisser at røyken var et ordentlig problem. Da jeg begynte å røyke så var det 16 års aldersgrense. Vi kunne røyke absolutt overalt, og det var ikke en sjelden vare å sitte hos legen i en seriøs prat om helse med en røyk i hånda.. på begge sider av bordet.

Da røykeloven kom så var jeg, som alle andre; i harnisk. Dette var et overtramp på våre rettigher som mennesker.. Å ikke kunne røyke inne var et stort problem. Røyken var aldri problemet, den var jo vår beste venn. Det var at vi ikke fikk lov til å ta den i bruk overalt som var det virkelige problemet, og en trussel mot demokratiet og fri vilje.

Men røyken var egentlig aldri et valg. Det var en avhengighet og et kjøpt vennskap.

Røykere ser ikke forskjellen mellom røyk og damp. Det gjør ei heller de fleste andre utenforstående som bare ser at det kommer en luftbåren masse ut fra munnen og at man inhalerer noe. Ordet «røyking» har blitt synonymt med «inhalering» på folkemunne. Men i teori og praksis så er røyk og damp to vidt forskjellige ting, men det er en diskusjon som jeg ikke orker å utbrodere videre akkurat nå.

Nei. I dag skulle jeg snakke om avhengighet og hvordan jeg byttet det ut mot lidenskap, entusiasme og dedikasjon.

Røyken var egentlig aldri et valg. Den var ingen bestevenn og det var ingen lidenskap. Det var en ren avhengighet og var mer eller mindre automatisert i hverdagen. Det var ikke noe jeg trengte å tenke på annet enn når jeg begynte å gå tom, og kronasjen var litt tynn.

Jeg var svært bekymret for at jeg ikke fikk i meg nok nikotin da jeg begynte å dampe. Jeg startet som mange andre nybegynnere helt latterlig høyt og kjøpte tilogmed ren nikotin som jeg blandet i juicen. Men så skjedde det noe rart etter et par måneder. Jeg trengte mindre og mindre nikotin for å få noe ut av dampen. Selve nikotinavhengigheten forsvant og jeg satt plutselig igjen med en hobby og lidenskap.

Dampeverdenen er enorm. Til å begynne med så er det et enkelt substitutt for røyken, men desto mer jeg satt meg inn i temaet, desto mer entusiastisk ble jeg for alt det førte med seg. Det sosiale, DIY-elementene og ikke minst alle de tekniske termene og hvor mye som fremdeles er uoppdaget.

Det er nerding på høyt nivå
skypumpen_statusPlutselig byttet jeg ut en seriøs avhengighet, med en tidsoppslukende hobby og lidenskap. Jeg sammenligner interessen i damping, på samme måte som andre er interresert i strikking, matlaging eller bilmekking for den saks skyld. Det er en utelukkende kreativ positiv opplevelse, som man stadig vekk oppdager flere nyanser ved.

Jeg er en vapegeek, eller nerd om du vil. Alle aspektre rundt damping er noe jeg lidenskapelig er opptatt av. Jeg kan sitte i timesvis å bygge coil, veke om eller teste juice på ulik bomull, ulike tanker eller med forskjellige innstillinger. Min samling av dampere og tanker er «ekstensiv» for å bruke et pent ord. Skypumpen vil aldri bli en jobb for meg. Skypumpen er drevet på ren lidenskap og dedikasjon. Et ønske om å opplyse. Et ønske om å lære, og et ønske om å kunne inspirere.

Du kan godt se på meg som litt rar, eller litt «for mye». Det gjør ingenting. Hvor engasjert DU er om damping, er ikke noe jeg vil legge meg opp i. Men at du faktisk har lest alt dette tankebabbelet mitt, viser at du enten er på vei, eller i det minste interresert i temaet.

Jeg kan ikke alt. Jeg var ikke en av de første, og jeg har ikke mest kunnskap. Jeg har heller ikke noe ønske om å bli «utlært». For meg så er dette mer en slags oppdagelsesreise, og jeg har valgt å ta dere med meg på reisen.

Det begynner å bli flere og flere dampere i Norge, og det gjør meg glad. Når jeg ser andre dampere ute på gaten så nikker jeg og smiler. Jeg ser litt på det som båtliv, hvor det nærmest er hilseplikt..

Hvis du en gang ser meg gå forbi eller sitte på en benk og dampe, så kom gjerne bort til meg og spør. Hvis du finner noen slags form for glede i å lese det jeg skriver så skriv gjerne en kommentar. Om du ikke er helt der, så klikk gjerne på Liker-knappen. Vit at jeg legger merke til alt, og blir like glad for hver minste interaksjon.

Med vennlig hilsen
SKYPUMPEN
Jo Chr. Rand

 • Alf Leon

  vil bare si jeg kjenner meg utrolig godt igjen i det du skriver. at en avhengighet har blitt en lidenskap for alt som har mef damp å gjøre. og som samboeren min sier at jeg har fått damp på hode. alså alt jeg snakker og driver ed handler nesten om damp. f.eks. så liker jeg å lage coiler og veke men vi sitter på kvelden å ser på tv serier osv osv… så dampen er med meg overalt. godt å se jeg ikke er alene om dette. :-) takk for en god lesning. :-) venlig hilsen alf leon.

  • Takker for kjempefin tilbakemelding! Coiling og tv-titting samtidig kan være en liten utfordring, spesielt hvis det er noe ordentlig spennende. Fort gjort å perforere tommelen hehe.

   • Alf Leon

    joa kan være et liten utfordring men tar meg god tid så går det som oftest bra selv om jeg mister små deler på gulvet og må ha en liten lete aksjon. hehe.. har et langragget teppe så små skruer kan bli et problem å finne. lett å miste konsentrasjonen når man gjør to ting på en gang hehe.. men bruker gjerne en hel episode ca 45 min på å coile og veke en tank eller dripper siden jeg må stoppe litt når det mest spennende på tven. :-) eneste serien jeg ikke coiler til er game of thrones for den er spennende og fengende fra start til slutt. takk for ditt raske svar. stå på med skypumpingen du. spennende å følge med på hva du skriver. :-)

 • JanUtengen

  Kjenner meg veldig igjen i det meste du skriver angående dampen. Jeg føler også at jeg har byttet ut tobakk avengigheten med en hobby og kall det gjerne en lidenskap. Bare det og kunne sitte alene en kveld eller to i uken etter resten av huset har stillhet og utforske og teste forskjellige oppsett, smaker eller hva det måtte være er jo helt fantastisk. Mulig jeg også er litt «rar» men det syntes jeg faktisk er helt greit ☺

  • Jeg tror at damping er en hobby som appelerer til både menn og kvinner likt. Håndarbeid har ofte vært «markedsført» mot damer, mens tekniske og mekaniske ting har vært for gutta. Damping er litt i gråsonen og tiltrekker seg entusiaster av begge kjønn. Jeg har vært borti tegning og maling f.eks, men det har liksom ikke hatt noe sosialt aspekter ved seg.

 • Sjur Almskår

  Godt skrevet. Morsomt å kunne dele andres perspektiv og opplevelser. Kåringen din av subtanker likte jeg og :)

 • Pingback: Vape Wave Teaser - Dokumentar om damping()

 • Supermann1

  Kanonbra skrevet, har du prøvd å sende dette inn til noen aviser? Nettavisen er kanskje verdt å prøve :)

 • Pingback: Skypumpen tester DanSmoke!()

 • Pingback: Den tabubelagte dampen()

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper