Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-includes/compat.php on line 502 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Paypal_Donation_For_WordPress_Admin_Widget has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/paypal-donation-buttons/admin/partials/paypal-donation-for-wordpress-admin-widget.php on line 10 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/quiz-master-next/mlw_quizmaster2.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WGGXML has a deprecated constructor in /customers/0/0/5/skypumpen.no/httpd.www/wp-content/plugins/wangguard/wangguard-xml.php on line 51 10 dampeargumenter du trenger å kunne

10 dampeargumenter du trenger å kunne

dampeargumenter
Vi har alle «de vennene» som synes at damping er no tull og bare røyking i ny forkledning. Her er argumentene for damping som du trenger å vite.

1. Damp er ikke det samme som røyk
Ordet røyk har blitt synonymt med alt som inhaleres og danner en hvit luftbåren sky. Men rent teknisk, vitenskapelig og teoretisk så er dette to helt forskjellige ting. Røyk dannes når noe fysisk brenner opp, mens damp forårsakes av at en væske fordamper.

2. Nikotin er ikke den store stygge ulven
Nikotin finnes i praktisk talt alle grønnsaker som finnes. Selv Helsedirektoratet mener det er helt trygt å få i seg nikotin ved å anbefale røykesluttpreparater som Nicorette tyggegummi, plaster og munnspray. Nikotinen i seg selv kan være avhengighetsdannende, men det er ikke synonymt med direkte skadelig. Nikotin i seg selv er omtrentlig like skadelig som koffein.

3. Å slutte å røyke.. er å slutte å røyke.
Når du fyrer opp en sigarett eller tradisjonell tobakk så setter man fyr på og brenner opp et materiale som er tjærebehandlet, parfymert, fargetilsatt, tilsatt preserveringsmidler og har opptil 7000 kjemikalier som har mer enn 5 kjemiske ledd av reaksjoner… Skadeomfanget av dette kan ikke sammenlignes med å inhalere en e-væske som hovedsaklig består av PG, VG, Destillert vann og smaksekstrakter.

4. Nikotinavhengigheten blir borte ved damping over tid
Som nevnt i punkt 2. så er ikke selve nikotinen farlig, men når dette har blitt innprentet i folks hjerne, så bør folk også gjøres oppmerksom på at som damper så trenger man gradvis mindre og mindre nikotin for å få en tilfredsstillelse gjennom damping. Det er mange som klarer å helt kutte ut nikotinen også, men mange velger å beholde ca 3mg /3% som kan ha en positiv innvirkning på selve smaken i e-væsken.

5. Damping er ikke et smutthull i røykeloven
Desto mer man blir klar over at røyk og damp er to helt vidt forskjellige ting, så forsvinner også argumentet som folk elsker å bruke; Nemlig at damping bare er røyking i ny forkledning. Dette er er fullstendig galt på absolutt alle måter. Damping er ikke engang et tobakkssurrogat eller et substitutt. Røykslutt blir mer en slags «positiv bivirkning» av å begynne med å dampe.

6. Skadelige langtidseffekter finnes ikke i langt flere ting man får i seg
Folk elsker å bruke argumentet: «Man vet vel ikke langtidseffektene enda..». Sannheten er at det finnes ekstremt masse ting man får i seg på daglig basis som rett og slett ikke har noen langtidseffekt. Åpne kjøleskapsdøra og så still deg selv spørsmålet: «Har jeg noensinne lest forskning på langtidseffekter av tingene som står i hyllene?»

7. Damping er ikke BigTobacco eller BigPharma
Det er folk som tror at det er de store tobakksselskapene og legemiddelindustrien som bare har funnet en ny måte å bringe produktet sitt til folket. Dette er helt feil. Dette er også grunnen til at vi blir så hardt motarbeidet. Regjeringer verden over har siden tobakkens ankomst tjent milliarder av kroner på denne industrien. Bare her i Norge så har oljefondet betydelige andeler av aksjer i tobakk og legemiddelindustrien. Myndighetene har tjent seg styrtrike på salget av tobakk, og behandling av tobakkens bivirkninger gjennom legemiddelindustrien.

Stort sett så er dampeforetak små bedrifter uten noen som helst tilknytning til BigTobacco eller BigPharma. Myndighetene tjener derfor ingenting bortsett fra normal merverdibeskatning på produktene som selges. Når skadeomfanget også reduseres så er det heller ingenting som legemiddelindustrien tjener på at folk slutter å røyke og starter å dampe.

MEN.. Det finnes Cigalikes på markedet som både ser ut som sigaretter og som tar i bruk ordet «Smoke» i sine produktnavn. Desverre så er mange av disse finansiert av BigTobacco.. og det er grunn nok i seg selv til å stort sett holde seg unna slike produkter.

8. Overgang til damp bringer alle kroppens normale funksjoner tilbake
Er ikke hele poenget med å slutte og røyke å få en bedre helse? Hva om eks-røykere får alle disse helsefordelene tilbake og samtidig får mettet sitt «suttebehov»? Er ikke dette fremdeles mye bedre enn å fortsette med den livsfarlige tobakken? Slutter man å røyke så slutter man å røyke. Når folk går over til damp så er resultatene identiske.. Friskere hud, friskere tannkjøtt, bedre lungekapasitet og generelt bedre helse. Dette skyldes selvsagt ikke selve dampen. Dette skyldes at røykslutt blir en «naturlig følge» som overgang til damp. Det er røyken vi vil komme oss bort fra.. og det er DEN som er harmfull.

9. Passiv damping er klinisk bevist «ufarlig»
Giftnivået på dampen som blåses ut har omtrentlige samme verdier som vanlig luft. Altså absolutt uvesentlig. Damp og røyk er fremdeles to helt forskjellige ting, og har ikke samme skadeomfang på noen som helst måter. MEN.. selve dampen kan være sjenerende på våre omgivelser så dette er noe som jeg oppfordrer dampere å vise hensyn til. Å dampe store skyer rundt andre mennesker som ikke har valgt det selv, kan være en uting og setter oss i dårlig lys.

10. Suttebehovet i seg selv
Et argument fra motstanderne om at vi puffer og sutter jo bare på noe annet.. er egentlig ganske tullete i seg selv. Absolutt alle pattedyr har et fundamentalt og biologisk suttebehov. Dette starter som spedbarn, og for noen så fortsetter det hele livet. Dette har ingenting med røyking eller inhalering av damp å gjøre. Noen er så «heldige» at dette aldri har vært noe problem for dem. Godt for dem.. men som medlem av en pattedyrsrase så er det faktisk ganske naturlig å ha et visst «suttebehov». Noen røyker.. noen damper, og noen sitter konstant med en halspastill eller tyggegummi i kjeften. Oral fixation.. har mange former.

Håper at dette kan hjelpe deg med å «forsvare» dampen ovenfor dine venner. Keep calm, vape on!

  • Likken Sperling

    God samling av positive elementer å servere alle, som tror de kan bringe mistro og dårlig samvittighet til alle nye og usikre dampere. Godt jobbet :-)

  • Cato Sterud

    Veldig bra artikkel og meget bra skrevet. Det er artig å følge med på hva du skriver ?. Keep up the good work

    • Takker :D Alltid godt med tilbakemeldinger!

Vis delingsknapper
Skjul delingsknapper